Superkvinnan blir trött efter en kvart: ”Klart man är orolig”

Triathlon Artikeln publicerades
Nikola Boron, som bland annat har blivit Månadens talang i YA och ingår i Nätverket Österlens talangstall, har tvingats pausa sin idrottskarriär.
Foto: Mark Hanlon
Nikola Boron, som bland annat har blivit Månadens talang i YA och ingår i Nätverket Österlens talangstall, har tvingats pausa sin idrottskarriär.

Ystadstjejen Nikola Boron, 19, är extremt vältränad och har blivit svensk juniormästare i triathlon. Men i somras hände något med kroppen och är all kraft borta efter bara 15 minuters träning. ”Det är en gåta men jag misstänker att något är fel på hjärtat. Klart att man är orolig”, säger Nikola.

Redan i maj började Nikola Boron känna att kroppen inte svarade som den brukar vid ansträngning. Efter att ha kunnat träna praktiskt taget hur mycket som helst – triathlon kräver en extremt god kondition – så orkade hon ingenting längre.

I juni gjorde hon ett försök att genomföra en tävling i Sverigecupen – men tvingades bryta loppet. Nu vågar hon inte träna alls, förrän läkare har hittat vad som är fel i hennes kropp.

– Det är jättetråkigt. Mitt mål är fortfarande att bli bäst i världen, men först måste jag få veta vad som är fel, suckar hon.

Nikola Boron var 15 år när hon kom till Sverige. I december fyller hon 20 år och har på alla sätt funnit sig väl till rätta i sitt nya hemland. Visserligen tvingades hon avsluta sin karriär i modern femkamp – hon var rankad etta i Polen som 14-åring – men har i Sverige gjort en nystart som triathlet. Nikola har vunnit åtskilliga tävlingar och bland annat tagit SM-guld i medeldistans.

Även utanför idrottens arenor har Nikola varit framgångsrik. Hon har tagit studenten med toppbetyg och siktar på att bli läkare i framtiden. Just nu har hon dock tagit ett sabbatsår från studierna, för att arbeta hemma i Ystad.

Nikola Boron har hela tiden haft OS i Tokyo 2020 som sin stora målsättning, men i nuvarande skick är Japan långt, långt borta för henne. Idrottskarriären har pausats.

– I december ska jag träffa en hjärtspecialist i Polen. Sedan ska jag träffa en läkare i Sverige i januari. Efter det hoppas jag att sjukdomsbilden har klarnat. Jag vill inget hellre än att återuppta idrottskarriären, säger hon.