Svensk seger – men Gottfridsson skadad

Sista matchen i gruppspelet i VM blev ännu en rysare för Sveriges del.
Till slut kunde man vinna med 33–30 efter storspel av Lukas Nilsson, men det kom till ett ett dyrt pris – Jim Gottfridsson såg ut att skada sig allvarligt.
Handboll/Köpenhamn • Publicerad 17 januari 2019 • Uppdaterad 18 januari 2019

Redan före avkast mellan Sverige och Ungern stod det klart att svenskarnas mellangrupp i VM, som kommer att spelas i Herning, utöver Sverige och Ungern skulle komma att innehålla Egypten, Danmark, Norge och Tunisien. Detta efter att Egypten och Tunisien slagit sina motståndare Angola och Österrike under eftermiddagen.

Matchen mot Ungern gällde för Sveriges del om huruvida man skulle ta med sig två eller fyra poäng till mellanrundan.

Ungern – skadedrabbat, med namn som Zsolt Balogh, Gábor Ancsin och Iman Jamali på skadelistan – inledde matchen klart bäst. Man gick från 2–3 till ledning 3–6 genom starkt skytte av Richárd Bodó och en jätte till linjespelare, Bence Bánhidi. Ungern ledde också länge målvaktsmatchen där Márton Székely till en början var snäppet bättre än Mikael Appelgren.

Den ungerska ledningen var som störst 9–5.

Det dröjde till matchminut 28 innan Sverige jobbat sig hela vägen i kapp – och förbi. Då hade Appelgren hittat in i matchen på riktigt. Niclas Ekberg satte sitt tredje mål på straff till 14–13 och Kim Andersson ett mäktigt andrafasmål fram till 15–13. Ungern gjorde två raka mål innan Jim Gottfridsson stängde halvleken med ett slungskott till halvtidsresultatet 16–15.

Det var ändå det fjärde Ystadsbidraget till VM-truppen som imponerade mest i första halvlek, i alla fall på TV3:s expertkommentator Claes Hellgren.

– Men Lukas Nilsson, vad skön du är! Det här är ett riktigt stor genombrott. Ett internationellt genombrott. Och han är ju så ung, Robban! sa Hellgren till radarpartnern Robert Perlskog, som höll med.

Lukas Nilsson ledde det svenska landslaget.
Lukas Nilsson ledde det svenska landslaget.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Han är i kanonform, Lukas Nilsson!

I halvtid kommenterade Hampus Wanne matchen.

– Ungern är väldigt, väldigt stora i försvar och vi har problem att komma igenom. Ändå gör vi 16 mål för att vi springer så bra. Fortsätter vi så vinner vi, menade Wanne.

Matchen fortsatte att vara jämn i andra halvlek, men det var Sverige – anförda av en majestätisk Lukas Nilsson – som behöll kommandot. Med kvarten kvar satte Mattias Zachrisson 27–24.

Dessvärre hände det som inte fick hända exakt samtidigt – Jim Gottfridsson skadade sig. Till synes i vaden, och han vred sig i stora plågor och fick ledas av planen. In som spelmotor kom i stället en helt kall Linus Arnesson.

Jim Gottfridsson vred sig i plågor mot Ungern.
Jim Gottfridsson vred sig i plågor mot Ungern.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige såg chockat ut i samband med Gottfridssons uttåg ur matchen, och Ungern närmade sig i målprotokollet. Vid 29-28 missade dessutom Niclas Ekberg sin första straff i matchen. Kort därefter kvitterade Ungern.

En ungersk utvisning kom lämpligt till hands för svenskarna, och ett märkligt mål från Hampus Wanne gav 31–29 med tre minuter kvar att spela. Då tog ungrarna timeout.

Lukas Nilsson kämpade in sitt sjunde mål till 32–29 och matchen var avgjord.

I och med segern tar Sverige med sig full pott till mellanrundan. Lukas Nilsson var ändå nedstämd efter matchen.

– Jag var sugen på match direkt efter Qatarmatchen, och det kändes bra i dag. Men jag är väldigt ledsen för min gode vän Jim, sa Nilsson.