Annons

Svenskt fiasko – förlust mot Schweiz

Sverige gjorde fiasko i JVM-ishockeyn och missar för första gången sedan 2006 semifinal. Juniorkronorna blev nollade i kvartsfinalen mot Schweiz som vann med 2–0. Därmed får fjolårets silverlag lämna turneringen när de andra ska göra upp om medaljerna.
Publicerad 3 januari 2019
Sveriges Emil Bemström i JVM-kvartsfinalen mot Schweiz i Victoria.
Sveriges Emil Bemström i JVM-kvartsfinalen mot Schweiz i Victoria.Foto: Erik Simander/TT

Ett sjukdomshärjat svenskt lag hade samtliga sina spelare friska till kvartsfinalen mot Schweiz.

Det hjälpte inte.

Annons

Juniorkronorna gjorde en blek insats och kunde aldrig sätta press på Schweiz som inte hade nått semifinal i JVM sedan 2010 då laget slutade på fjärde plats.

Det är första gången sedan 2006, då turneringen också avgjordes i kanadensiska delstaten British Columbia, som Sverige missar semifinal. Den gången vann Finland kvartsfinalen i närliggande Vancouver där årets turnering slutförs.

För Schweiz var det första segern mot Sverige i JVM sedan 2003.

Svenskarna vann sin vana trogen samtliga fyra gruppspelsmatcher och är JVM-kungar i början med 48 raka segermatcher i gruppspel.

Men när det vankas slutspel är svenskarna långt ifrån bäst och under tolv raka år med minst semifinalavancemang har det bara blivit ett guld.

Den här gången har kaoset med magsjuka tagit kraft av svenskarna.

Fem spelare saknades i gruppspelsavslutningen mot Kazakstan vilket rörde till förberedelserna inför kvartsfinalen. Förbundskaptenen Tomas Montén valde exempelvis att ställa in både träning och matchvärmning på is inför Schweizmötet för att spelarna i stället skulle få vila och samla energi.

Men den fanns i princip bara hos målvakten Samuel Ersson som radade upp vassa räddningar och länge höll kvar Sverige i matchen.

De så produktiva backarna, med lagkaptenen Erik Brännström i spetsen, uppträdde spänt och nervöst.

Yannick Bruschweiler gav Schweiz ledningen efter 15.23 av den första perioden när han efter en soloraid från egen zon tog sig djupt in i svensk zon och kunde prickskjuta 1–0.

Annons

I starten av den andra perioden fick svenskarna två raka powerplay, men skapade inte mycket. Lucas Elvenes hade ett direktskott där schweiziske målvakten Luca Hollenstein gjorde en kanonräddning med plockhandsken.

I stället drog svenskarna på sig två utvisningar i rad och i samma sekund som laget blev fulltaligt efter den andra, 13.59 in i andra perioden, sköt Luca Wyss 2–0 på en retur.

Svenskarna hade fem numerära överlägen utan att lyckas få utdelning.

Förbundskapten Tomas Montén försökte att röra om i kedjorna i tredje perioden, men inget hjälpte.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons