Svenskt VM-brons efter seger mot England

Första medaljen på åtta år är säkrad.
Sverige tog brons i fotbolls-VM efter seger med 2–1 mot England i Nice.
Fotboll (Nice, TT:s utsända) • Publicerad 6 juli 2019
Kosovare Asllani jublar efter sitt 1–0-mål i bronsmatchen mot England.
Kosovare Asllani jublar efter sitt 1–0-mål i bronsmatchen mot England.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige fick en drömstart i bronsmatchen mot England i Lyon.

Redan efter 22 minuter var ställningen 2–0 till svenskorna. Kosovare Asllani – som blev utburen på bår i semifinalen mot Nederländerna – gjorde det första målet efter en svag engelsk rensning.

Elva minuter senare var det dags igen. Den här gången var det Sofia Jakobsson som bröt in från vänster och skruvade in en otagbar boll förbi Carly Telford i det engelska målet.

Men det var inte slut där i den händelserika första halvleken.

England reducerade efter en halvtimmes spel genom Fran Kirby som sköt stolpe in. Därefter trodde Ellen White att hon hade kvitterat med sitt sjunde mål i turneringen. Men efter en VAR-granskning bedömde domaren att White tagit bollen med handen i det föregående momentet och målet dömdes bort.

Sverige lyckades med nöd och näppe hålla undan till en 2–1-vinst i den andra halvleken, även om engelskorna var ytterst nära en kvittering i den 90:e minuten då Nilla Fischer nickade bort bollen på mållinjen.

Sverige tar därmed brons för första gången sedan 2011.