Sverige behöver hjälp för att nå semifinal

Svensk EM-seger med 29–20 (16–11) mot Vitryssland men ännu är inte semifinalplatsen i hamn. Det kan komma att bli en riktig nagelbitare på onsdag där fyra lag fajtas om de två biljetterna till spelet om medaljerna.
handboll • Publicerad 22 januari 2018
Albin Lagergren var som vanligt en av de mest tongivande spelarna när Sverige besegrade Vitryssland.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige avslutar mellanrundan mot Norge på onsdag. Svensk seger även mot Norge räcker inte för att nå semifinal om Kroatien slår Frankrike med mellan två och sju mål i gruppavslutningen senare på onsdag kväll. I så fall går nämligen både Kroatien och Frankrike vidare tack vare målskillnad i trions inbördes möten.

I bästa fall kan det räcka för Sverige att förlora mot Norge med max fyra mål. Men då krävs att Frankrike – som i så fall redan är semifinalklart – besegrar kroaterna i Zagreb.

Norge har också fortfarande en liten chans att knipa en semifinalplats, men måste då slå Sverige med minst fem mål och ha med sig resultaten i övriga matcher.

Sverige besegrade Vitryssland med 41–22 i åttondelsfinalen i VM förra året men Vitryssland har vuxit in i den internationella kostymen sedan dess och har gjort flera jämna matcher mot etablerade nationer i EM.

Efter en riktig vilda västern-inledning med högt tempo och mängder av missade avslut från båda håll kopplade Sverige ett litet grepp vid 7–3 men Vitryssland bytte målvakt, vilket gav en nytändning och upphämtning till 11–9. Mot slutet av halvleken ryckte emellertid Sverige på nytt och skaffade sig ett femmålsförsprång lagom till pausvilan.

Den ledningen kunde varit större om Niclas Ekberg inte missat ett par bra lägen från kanten och om inte Jerry Tollbring och Fredrik Pettersson bränt var sitt kontringsläge.

Vitryssland, som egentligen inte hade mycket mer än äran att spela för eftersom man stod på noll poäng och hade sumpat sina semifinalchanser sedan länge, kom dock tillbaka i upptakten av andra halvlek och reducerade tre gånger om innan Sverige gjorde sitt första mål efter närmare sex minuter.

Blågult utnyttjade sedan en vitrysk utvisning till att rycka igen. Tre raka svenska mål förde upp laget till 20–14 och Vitryssland började krokna. Tåget rullade ifrån perrongen i än högre grad de kommande minuterna när Sverige spädde på till 23–15 halvvägs in i andra halvlek.

Ledningen utökades till nio mål vid 26–17 och den marginalen höll man in i mål till slutliga 29–20.

Linus Arnesson fick göra sitt första EM-mål, vilket föranledde stående ovationer från den svenska bänken. Albin Lagergren imponerade i den första halvleken och Andreas Palicka var duktig i målet med 20 räddningar och en räddningsprocent på 50 procent.

Men som sagt, Sverige har inte sitt öde i egna händer. Allt hänger på onsdagens båda avslutande gruppspelsmatcher.