Sverige klart för handbolls-VM

Förlusten mot Nederländerna i det första kvalmötet skakade om Sverige – dock inte värre än att VM-biljetten kunde säkras hemma i Kristianstad. Blågult vann returmötet med 26–20 och dubbelmötet med totalt fem bollar.
Handboll • Publicerad 13 juni 2018
Mikael Appelgren stoppade många nederländska skott i VM-playoffmatchen.
Mikael Appelgren stoppade många nederländska skott i VM-playoffmatchen.Foto: Andreas Hillergren/TT

De svenska handbollsherrarna förlorade oväntat borta mot Nederländerna i lördags i det första mötet i kvalet till VM i Tyskland och Danmark i januari 2019. Nere i 's-Hertogenbosch föll blågult med 24–25.

I returen i handbollsmetropolen Kristianstad visade dock vinterns EM-silvermedaljörer Sverige upp ett helt annat spel inför 4 360 åskådare. Hemmalaget trampade ifrån i princip omgående. Vid ledning med 2–1 knappt fem minuter in på matchen svarade blågult för fem raka mål och bakåt stämde det mesta. Minst sagt. Försvaret och målvakten Mikael Appelgren höll nollan i drygt nio minuter och Sverige rann ifrån till en 7–1-ledning. Jämfört med första matchen i Nederländerna hade Sverige ett helt annat kontringsspel.

Nästa stora ryck svarade högersexan Mattias Zachrisson för. Inom loppet av två och en halv minut satte Füchse Berlin-proffset fyra raka mål fram till ledning med hela nio bollar. Efter lite svenskt slarv i slutet av halvleken kunde dock Nederländerna reducera två gånger om till blågul ledning i paus med 14–7.

I andra halvlek ryckte Nederländerna upp sig. Med knappt tio minuter kvar av matchen ledde bortalaget halvleken med 9–8, men när Jerry Tollbring satte sitt fjärde straffkast och Albin Lagergren kort därefter utökade till ledning med 23–16 i returmötet var VM-biljetten i praktiken säkrad. Till slut blev det 26–20 till Sverige och totalt 50–45 i dubbelmötet.

Sverige är därmed klart för sitt åttonde, av tio möjliga, VM under 2000-talet. Sverige var inte kvalificerat till VM 2007 och 2013. I det senaste, i Frankrike i fjol, kom blågult sexa. (TT)