Sverige så klart för Sofia

Sport Artikeln publicerades

Som 12-åring sa Sofia Anker-Kofoed "landslaget så klart" när YA-sporten frågade om hennes målsättning. I morgon, drygt tre och ett halvt år senare, gör hon troligen debut i blågult när Sveriges F16-lag EM-kvalar mot Kroatien.

– Det är lite nervöst, men samtidigt är det bara att gå ut och göra sitt bästa och se hur långt det räcker, säger Gärsnässpelaren Sofia Anker-Kofoed.

Sveriges kvalspel avgörs i Frankrike. Sverige, Kroatien, Israel och Frankrike ingår i gruppen. Totalt finns tio kvalgrupper. Vinnaren och de sex bästa tvåorna går vidare till nästa kvalspel.

Sofia Anker-Kofoed är med i den svenska truppen och hoppas och tror att hon ska få göra landslagsdebut under kvalveckan.

– Jag har ingen aning om jag får spela, men jag hoppas att jag för spela någonting i alla fall. Och det tror jag att jag får, säger hon.

Den här säsongen har Sofia spelat i Gärsnäs som i stor stil vunnit division 4. Hon följer dock inte med sin klubb till division 3, utan har bestämt sig för LdB Malmö där hon till att börja med ska tillhöra truppen under A-laget.

Redan nu pendlar hon nästan dagligen från hemmet i Hagestad till Malmö, där hon börjat gymnasiet på en samhälls- och idrottslinje med fotbollsinriktning.

– Det funkar bra att pendla. Jag får se om jag skaffar lägenhet i Malmö sedan, men än så länge funkar det bra som det är.

Den första matchen i EM-kvalet spelas alltså mot Kroatien i morgon. På torsdag väntar sedan Israel innan Sverige avslutar mot Frankrike på söndag.

– Jag tror vi har ganska bra chanser att bli etta eller tvåa, säger Sofia.

Några sekunder senare backar hon lite.

– Eller jag kanske inte ska säga för mycket eftersom jag aldrig spelat med Sveriges landslag förut, så jag vet ju inte riktigt hur det är. Men man ska se det positivt. Samtidigt ska man ha respekt för motståndet, men inte för mycket.

Hon säger att detta är hennes största äventyr hittills, att hon visserligen är en aning nervös inför det, men att hon också gillar utmaningar.

– Det är då man utvecklas, säger hon.

När en utmaning är över står ofta en annan på tur. En utmaning i den närmaste framtiden blir givetvis inskolningen i den svenska mästarklubben LdB Malmö.

Och om Sofias utveckling fortsätter ske i hög fart kanske utmaningarna i framtiden handlar om seniorlandslaget. Fast uttrycket "landslaget så klart" är hon mer försiktig med nu för tiden.

– Mitt mål med fotbollen är först och främst att ha kul. Sedan är det bara bra om det räcker till allsvenskan och landslaget eller vad det nu kan vara.

Ytterligare en spelare som tillhört Gärsnäs och valt att gå till LdB Malmö var tänkt att delta i EM-kvalet i Frankrike. Spelaren det gäller är Josefine Ljungberg-Palm, som dock inte kunde medverka på grund av skada.