Sveriges starkaste bänknötare samlas

Sport Artikeln publicerades

Delar av Sveriges muskelelit samlas i helgen i Sundsvall för att avgöra vem som kan skicka upp mest skrot i luften – det handlar förstås om SM i bänkpress, och sydöstra Skåne ståtar med medaljsugna deltagare.

Om vi för en gångs skull inte ska börja en artikel om bänkpress med att presentera Johnny Wahlqvist (titta, nu gjorde vi det ändå!) så kan vi prata lite om Jakob Magnusson. Jakob tävlar för Ystads KK, klassen heter junior –120 kilo. Jacob klassas alltså som junior, trots att han väger närmare 120 kilo och faktiskt är 22 år.

– Ja, och jag kommer att vara junior nästa år också, men sen börjar allvaret, säger Jakob, men medger att det faktiskt är ganska allvarligt redan nu.

Jakob Magnusson tog JSM-guld redan i fjor, på 190 kilo. Men det är en vikt som sannolikt inte räcker lika långt i år. Martin Sohlin från Örnsköldsvik står nämligen anmäld på 240 kilo.

– Jag hoppas kunna ta runt 215 kilo, det är den vikten jag är anmäld på, och på det är jag rankad tvåa. Jag tycker att det känns bra och jag kommer att gå in på 205, säger Jakob.

Juniorklassen för 120-kilosbjässarna avgörs på söndag. Då avgörs även klassen för supertungviktarna. Och då är det dags för...ja, ni vet vem.

– Ja, då har jag tänkt gå in och ta ännu ett SM-guld. Jag vet att jag är stark, det gäller bara att man får med sig domare och sånt också. Tyngdlyftning har tyvärr blivit en bedömningssport, säger Simrishamnslyftaren Johnny Wahlqvist.

De flesta känner till Wahlqvists infekterade relation till svenska styrkelyftförbundet, men det är tydligt att Johnny vill bli nominerad till VM nästa år.

– Vinner man SM i Sundsvall så bör man vara kvalificerad. Så brukar det vara normalt sett, men man vet aldrig.

SM kommer sannolikt bli en fight mellan Wahlqvist och Sundsvallslyftaren Fredrik Svensson. Fredrik har det europeiska rekordet på 345,5 kilo, men det skrämmer inte Wahlqvist.

– Jag vet inte, men jag tror att Fredrik kanske tar 315–320. Jag ska gå in på 335 och tar jag det är det inte omöjligt att jag säkrat guldet redan där.

Förutom Johnny Wahlqvist och Jakob Magnusson från sydöstra Skåne tävlar även Jessica Engdahl i Sundsvall. Jessica bor i Ystad men tävlar för Helsingborgsklubben HAK Greppet.