Sviten höll – Leo Larsson tog fjärde raka SM-guldet

Handboll/Göteborg Artikeln publicerades
Leo Larsson hade en avgörande roll i SM-finalen.
Foto: Thomas Johansson/TT
Leo Larsson hade en avgörande roll i SM-finalen.

Leo Larsson satt först på bänken. Men tio minuter kvar att spela av SM-finalen kom han in och gjorde några fina räddningar.

En stund senare hade han vunnit sitt fjärde raka SM-guld med IFK Kristianstad, när laget slog HK Malmö i en förlängningsrysare.

Kristianstad–Malmö 23–22 efter förlängning, 20–20 (11–8) efter ordinarie tid

 

SM-finalen i handboll innehöll inga Ystadslag – som vanligt. Däremot var det gott om ystaiter ändå i de båda lagen. Leo Larsson är som bekant målvakt i Kristianstad, i Malmö finns spelarna Fredrik Petersen och Patrik Kvalvik, och ledarna Stian Tönnesen och Konrad Rasmussen. Frågan var vem som skulle få guldjubla?

Malmös tränare Stian Tønnesen ger instruktioner till Fredrik Petersen. Två ystaiter i samspråk.
Foto: Thomas Johansson/TT
Malmös tränare Stian Tønnesen ger instruktioner till Fredrik Petersen. Två ystaiter i samspråk.

Efter en tidig Kristianstadsledning med 2–0, där man kanske var lite rädd för att Malmö skulle duka under för finalnerverna, tog Malmö över första halvan av första halvlek. Adam Lönn gjorde lagets första SM-finalmål någonsin, och Malmö ledde länge matchen.

Kristianstad är nu inte den stora dominanten i modern svensk handbollstid för intet. Richard Kappelin kom igång i hemmamålet och de orangea fick igång sitt berömda försvarsspel.

– Malmö inledde med bra skytte från Anton Blickhammar, Linus Persson och Adam Lönn, men sen gick det lite i stå för dem. Då är Kristianstad väldigt bra på att hantera Malmö i försvaret, sa Oscar Carlén, expertkommentator för Cmore och en av, trots allt, många ystaiter i SM-finalen.

Kristianstadsledningen stannade vid tre mål i halvtid, 11–8.

HK Malmö hade inga som helst planer att ge slaget förlorat vid det här laget. Binai Aziz äntrade planen och överraskade som den som fick fart på malmöiternas distansskytte. Flera gånger var man bara ett mål ifrån Kristianstad, men med tio minuter kvar var det två, 19–17.

Malmö reducerade till 19–18, och i det skedet kom Leo Larsson in på plan. Detta efter att Richard Kappelin inte varit lika lyckad i andra halvlek, som i hans fenomenala första.

Larsson gjorde genast flera viktiga räddningar och tände Kristianstadspubliken med sina karakteristiska utspel mot läktarna.

Dan Beutler hos HK Malmö kontrade med egna räddningar och slutet blev dramatiskt. Anton Blickhammar dunkade in 20–20 med dryga minuten kvar att spela. Ola Lindgren tog timeout för att ge Kristianstadsspelarna de sista instruktionerna med 56 sekunder kvar att spela.

Helge Freiman missade sitt skott och Malmö fick chansen att avgöra med tolv sekunder kvar att spela. Jim Andersson tvingades här att skjuta frikast efter full tid och missade – det skulle bli förlängning.

Här inledde Kristianstad klart bäst och tog ledningen med 22–20. Det var först med ett par sekunder kvar av första förlängningshalvleken som Adam Lönn kunde få in Malmös första mål i densamma, och hålla liv i SM-finalen.

Malmö fick chansen att kvittera på ett nytt frikast i slutet av andra förlängningshalvleken, men Blickhammar missade.

Kristianstad – och Leo Larsson – tog fjärde raka SM-guldet.

Damfinalen vanns efter stor dramatik av Sävehof. Ida Odén avgjorde SM-finalen för sitt Sävehof när hon gjorde 22–21 mot H65 Höör med några få sekunder kvar att spela. Ett värdigt slut för Odén, som nu får sitt elfte SM-guld – efter sin allra sista match på elitnivå.

Sävehofs Emma Ekenman-Fernis (mitten) kysser bucklan då hon firar segern med lagkamraterna.
Foto: Thomas Johansson/TT
Sävehofs Emma Ekenman-Fernis (mitten) kysser bucklan då hon firar segern med lagkamraterna.

För Pandoraprodukten Tilda Winberg innebar det att hennes guld i fjor följdes upp av ett silver i år.

H65-depp efter SM-finalen.
Foto: Thomas Johansson/TT
H65-depp efter SM-finalen.