Tomelillatjej blir allsvensk tränare: ”Glad och hedrad”

Fotboll Artikeln publicerades
Ann-Helén Grahm under sitt gästspel som assisterande svensk förbundskapten.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Ann-Helén Grahm under sitt gästspel som assisterande svensk förbundskapten.

Fotbollstränaren Ann-Helén Grahm är tillbaka i hetluften – som allsvensk fotbollstränare i Hammarby IF. Men det var nära att hon hade fått ett nytt internationellt toppjobb: ”Jag kunde inte vänta på ett svar längre och nu är det Hammarby som gäller”, säger hon.

Ann-Helén Grahm är en av landets mest meriterade kvinnliga fotbollstränare. Hon har i olika omgångar varit assisterande förbundskapten i Skottland och haft samma roll i det svenska landslaget.

Hösten 2017 slutade hon jobba på det skotska förbundet och gick utan jobb ett tag.

– Jag var inne på att gå tillbaka till klubbfotbollen och hade en del kontakter. Samtidigt blev jag kontaktad av ett förbund utanför Europa och var på en intervju. Det gällde ett uppdrag som förbundskapten.

– Men deras svar drog ut på tiden och så vitt jag vet har man fortfarande en tillfällig lösning som förbundskapten. Därför har jag lagt det åt sidan.

Du tvekade inte när Hammarby IF hörde av sig?

– Egentligen inte. Det är klart att jag ville ta reda på vissa saker, men det känns bra att komma tillbaka till klubbfotbollen. Jag är glad och hedrad och ser mycket fram emot att börja jobba för Hammarby, säger Ann-Helén.

Sedan hon slutade sitt uppdrag i Skottland har hon bott ”hemma” i Tomelilla. Ann-Helén har den senaste tiden jobbat som projektledare på Skånes fotbollsförbund, som lanserat nya spelformer och idéer kring ungdomsfotbollen.

– Jag har varit ute i de skånska klubbarna och förklarat hur förändringarna ser ut och varför de görs. Det handlar till exempel om färre spelare och mindre planer när barn och ungdomar spelar. Tidigare såg man att många lämnade fotbollen i 14-årsåldern men nu sker flykten ännu tidigare. Fotbollen behöver förändras och som ledare behöver man tänka nytt, säger Ann-Helén Grahm.

Någon målsättning med Hammarby IF har hon inte uttalat ännu. Närmast ska hon träffa spelare och ledare – och byta ut Tomelilla mot Stockholm som bostadsort.

– Jag såg Hammarby IF i ett par matcher förra säsongen och vet att man har minskat truppen sedan dess. Förra säsongen lämnade duktiga Anna Oskarsson laget och även Filippa Angeldahl har bytt klubb. Det är tunga namn som har slutat, men det finns potential kvar i laget. Dessutom kan någon förstärkning vara på väg in, säger Grahm.

Hon har skrivit ett tvåårskontrakt med Hammarby IF, som ställs mot LB07 i den allsvenska premiären 14 april.