Tränaren: "Frans är en snabb mittfältare"

Ystad Artikeln publicerades
Frans Jeppsson Wall har tränat gymnastik i GK Splitt gillar att spela fotboll. På bilden leker han med bollen under ett reportage som YA-sporten gjorde 2012. De andra bilderna är från ett reportage sommaren 2006 samt från lördagens melodifestival.
Foto:YAVikarie1 Vikarie1
Frans Jeppsson Wall har tränat gymnastik i GK Splitt gillar att spela fotboll. På bilden leker han med bollen under ett reportage som YA-sporten gjorde 2012. De andra bilderna är från ett reportage sommaren 2006 samt från lördagens melodifestival.

En snabb yttermittfältare med god kroppskontroll. Så beskrivs Frans Jeppsson Wall av Sövestads IF:s tränare Leif Henningsson. Men risken finns att Frans prioriterar annat än division 7-fotboll i Sövestad den här våren...

Leif Henningsson känner Frans Jeppsson Wall bättre än de flesta vuxna gör.

När Frans gick i högstadiet på Västervångskolan var Leif skolvärd och en drivande kraft i den fotbollsprofil som finns på skolan. Leif är arbetskollega med Frans pappa, läraren Mark Wall, och på fritiden är han fotbollstränare i Sövestads IF. Den klubb som Frans representerar, både i U17 och i A-laget.

– Förra lördagen spelade vi en träningsmatch och då dök Frans upp och tittade. Vi pratade om melodifestivalen och han sa att han bara skulle åka upp och göra sitt bästa och ha roligt, säger Henningsson.

– Jag tror verkligen inte att han hade förväntat sig att det skulle gå så här bra, men det är jättekul för honom.

Du har beskrivit honom som fotbollsspelare. Om du skulle recensera honom som sångare?

– ... så är jag nog inte rätt person att göra det! Jag tittar sällan på melodifestivalen, men den här gången gjorde jag det. Och för första gången i mitt liv ringde jag till och med och röstade – på Frans förstås. Det var en bra låt.

Du har träffat Frans dagligen under högstadietiden, hur skulle du vilja beskriva honom som person?

– En cool och avslappnad kille som har båda fötterna på jorden. Frans är trygg som människa och har en väldigt klok omgivning. Men känner jag honom rätt var han ändå nervös inför sitt framträdande. Vem skulle inte vara det när man vet att över en miljon människor sitter och tittar på dig, säger Leif.

Frans spelade förra säsongen i Sövestads IF:s U17-lag, men från och till också i A-laget. I U17-laget sänkte han bland annat IFK Simrishamn med ett hat tric och hans snabbhet tillförde en hel del även i A-laget. Men så kom bakslaget – korsbandsskadan i en höstmatch...

Leif Henningssons egen son, Simon, har nyligen gjort comeback i Kristianstads FF efter just en korsbandsskada. Men vägen tillbaka har varit tuff och bestått av både operation och rehabträning.

– Frans har han skött sin rehabträning så pass bra, att en operation kanske inte är nödvändig. Dessutom ska man aldrig operera sådana här skador innan man har vuxit färdigt.

Under åren på Västervångskolan gick Frans inte bara fotbollsprofilen, utan var också inriktad på musiken. Risken finns nu att det tippar över till musiken och att Leif Henningsson och Sövestads IF tappar en löpstark kille på mittfältet.

– Och då får det bli så. Vi håller på med fotboll på hobbynivå. Som sångare och artist håller Frans till i en betydligt högre division, ler Henningsson.