Trögstartat Sverige överlägset till slut

Det var ingen felfri insats av Sverige. Men ånyo tog man en förkrossande seger i VM. Efter en trög start kom man i gång och var till slut överlägset mot Angola. Det visar inte minst segersiffrorna – 37–19 (19–14).
Köpenhamn • Publicerad 14 januari 2019
Sverige var överlägset Angola när Hampus Wanne fick göra sina första VM-minuter.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges urladdning mot Argentina på söndagen såg ut att gett en negativ reaktion i både kroppar och knoppar i den första halvleken mot Angola. Bakåt var försvaret inte alls lika starkt, det var inte alls samma frenesi och följsamhet och framför allt fick inte Mikael Appelgren tag i bollarna på det makalösa sätt som Andreas Palicka fick mot Argentina.

Angola var däremot frejdigt och utan tveksamheter mot det något stillastående svenska laget, vilket gjorde att Sverige inte riktig kunde skaka av sig motståndet resultatmässigt. Vid 14–12 tog Sverige timeout och efter den fungerade spelet bättre. Appelgren fick bättre hjälp av försvaret och började rädda skott efter skott och framåt fortsatte Sverige att producera mål vilket gjorde att man snabbt gick ifrån i målprotokollet. I paus var ställningen 19–14. Sveriges mål var fördelat på tio målskyttar.

– Vi har en bred trupp och vi tror på idén att ge många speltid för att vi ska kunna gå långt i mästerskapet, sa Jim Gottfridsson till Viaplay.

Mikael Appelgren kom igång till slut och riktigt stark i den andra halvleken där Sverige endast släppte in fem mål.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Appelgren inledde den andra halvleken med fyra raka räddningar, men det dröjde fem minuter innan Sverige gjorde sitt första mål. Därefter lossnade det svenska målskyttet igen medan Appelgren fortsatte att spela bra i målet och avståndet ökade stadigt mellan lagen. Vid en timeout tagen knappt 20 minuter från slutet var ställningen 24–15.

Sedan fortsatte Sverige att visa att man är flera klasser bättre än Angola. Laget rann ifrån helt och hållet mot ett slaget lag och inför det – i jämförelse med tidigare matcher – något mer röstsvaga svenska publikstödet kunde man utan att förta sig defilera mot den tredje raka matchvinsten i VM av tre möjliga.

Hampus Wanne, som varit sjuk under inledningen av VM, spelade sina första få minuter och visade att han säkert blir en tillgång inför fortsättningen. Han gjorde två mål på två skott.