Två sprintmedaljer till Sverige

Sport

Teodor Peterson tog silver och Emil Jönsson brons i en oerhört märklig sprintfinal i OS. Norrmannen Ola Vigen Hattestad tog guldet.

- Det känns för jävla bra. Helt otroligt, säger Peterson till TV3.

Emil Jönsson sammanfattade loppet på ett perfekt sätt:

- Det är det sjukaste jag har varit med om.

Vi tar det från början: Teodor Peterson och Marcus Hellner lade sig tidigt i topp, medan en till synes kraftlös Emil Jönsson tappade fart.

Men i en nedförsbacke ändrades allt: norrmannen Anders Glöersen föll först, sedan gick Hellner i backen innan ryssen Sergej Ustiugov körde rakt in i den liggande svensken.

Helt plötsligt stod loppet mellan Ola Vigen Hattestad och Teodor Peterson; och som ny trea dök Emil Jönsson upp.

Peterson orkade inte ikapp norrmannen på upploppet, men körde hem silvermedaljen. En helt slutkörd Jönsson kämpade sig över mållinjen och belönades med ett brons.

- Jag kände i första backen "det hugger i ryggen, det går inte". Det kändes som att hela ens värld rasade samman. Så stapplar jag fram och kommer till backen och där ligger det en hög. Och så hör man coacherna skrika "du kör för medalj". Och när jag kom fram så var jag själv. Att komma in på stadion var en väldigt speciell känsla. Jag är mest glad för Teodor, jag slank in på ett bananskal. Det var någon som sade "för lång och trogen tjänst". Oerhört speciellt, säger han till TV3.

Hellner var glad över de svenska medaljerna men besviken över sitt fall:

- Det blev en smäll... Det kom från ingenstans. Trodde jag hade lyckats väja men jag stöpte på hans stav. Sedan kom en till och körde på mig, då bröt jag skidan och då var det kört, sade han till TV3. - Trist. Hade en fin känsla. Hade varit kul att åka bättre, men ibland händer sådana här grejer.

Anders Glöersen, som orsakade kaoset, säger så här till TT:s reporter:

- Plötsligt korsade sig skidorna bara. Sedan märkte jag att två andra föll också, till synes på grund av mig. - Men det sved nog ändå mer när Emil drog iväg i backen. Men han kände också plötsligt att han hade bronschans och jag stummnade helt i backen.

I damtävlingen slutade Ida Ingemarsdotter femma i finalen.

Efter drygt halva loppet stod det klart att svenskan saknade energi för att kunna utmana om medaljerna.

Svenskan har en tuff vinter bakom sig med en ryggskada och sedan sjukdomsproblem inför OS.

- I en final vill man ju slåss om medaljerna, men det räckte inte i dag.

Maiken Caspersen Falla, Norge, tog guldet, landsmaninnan Ingvild Flugstad Östberg silvret, medan slovenskan Vesna Fabjan knep bronset.