Ulf Larsson älskade sitt Österlen

fotboll Artikeln publicerades
Ulf Larsson, här i aktion som tränare i Trelleborgs FF. Natten till i torsdags gick han bort, endast 60 år gammal.
Foto: Tomas Nyberg
Ulf Larsson, här i aktion som tränare i Trelleborgs FF. Natten till i torsdags gick han bort, endast 60 år gammal.

Fotbollsprofilen Ulf Larsson är död. Efter en lång kamp mot sin sjukdom somnade han in på sjukhuset under natten mellan onsdag och torsdag, endast 60 år gammal.

Han sörjs av många runt om i hela fotbolls-Sverige, inte minst i Spjutstorp, Brantevik och Skurup där han verkade som tränare under flera år.

Ulf Larsson levde verkligen för sin fotboll. Hans glöd och passion var densamma, oavsett om han tränade ett elitlag eller ett lag betydligt längre ner i seriesystemet. Han hade förmågan att entusiasmera och inspirera sina spelare, alltid med smittande energi och positivism. Och även om han var runt på många olika ställen hade han ett speciellt gott öga till sydöstra Skåne och Österlen.

”Det är något speciellt med fotbollskulturen ute på Österlen. Jag trivs verkligen här och kommer säkert att komma tillbaka i andra sammanhang”, minns jag att Ulf sa när han var tränare i dåvarande Branteviks IF när millenniet var ungt.

Ulf Larsson inledde sin tränarkarriär som spelande tränare i Spjutstorps IF på 90-talet och hade även en sejour i Skurups AIF på sitt cv. Han vårdade ömt minnet från den skrällbetonade YA-cupfinalvinsten med Spjutstorp 1992.

Hans mest kända tränargärning är dock den i Trelleborgs FF, som han tog upp i allsvenskan. Andra klubbar han tränat är IFK Malmö, Limhamns IF, Malmö FF dam, Höllvikens GIF, Mabi, Hvidovre, IFK Trelleborg, FC Rosengård och IFK Osby, där han gjorde sin sista säsong som tränare 2015 efter att ha verkat sex säsonger i klubben och fört den från sexan till toppstrid i trean.

Sin spelarkarriär inledde Ulf Larsson i BK Olympic. Hans färdigheter förde honom sedan vidare till IFK Malmö, Örgryte, Myresjö och IFK Trelleborg innan han avslutade i Spjutstorps IF.

Efter tiden som tränare i Osby var tanken att Ulf året därpå skulle ha ett uppdrag som fotbollsutvecklare i Lilla Torgs FF parallellt med ett jobb på Malmö FF:s akademi i Bjärred.

Ödet ville dock inte att han skulle bli särskilt långvarig på sina nya poster.

Ulf råkade på hösten 2016 ut för en trafikolycka förorsakad av ett epileptiskt anfall, som i sin tur frambringats av en hjärntumör.

Samma hjärntumör som i torsdags morse tog hans liv.

Det är mängder av människor som kommit i kontakt med Ulf Larsson och hans fotbollsidéer genom åren och saknaden är förstås stor, såväl i fotbollskretsar som privat.

Ulf Larsson efterlämnar hustrun Carina och två vuxna barn, Ola och Anna.