”Upprorsmakaren” Blagojevic avgick med segern

fotboll Artikeln publicerades
När det spelas division 2-fotboll på Skillinge idrottsplats till våren kommer det att vara med begränsning till fem byten i stället för fria byten.
Foto: Fredrik Sörensson
När det spelas division 2-fotboll på Skillinge idrottsplats till våren kommer det att vara med begränsning till fem byten i stället för fria byten.

Österlen FF:s tränare Mladen Blagojevic hade helst av allt velat fortsätta med gängse praxis att fotbollsklubbarna i de högre divisionerna har tillgång till tre byten i matcherna.

Men kompromissen i samband med tisdagens extrainsatta representantskapsmöte blev ändå så nära man kan komma. Nu blir det fem byten framöver i herrarnas division 2–3 och i damernas division 1.

– Prio ett var trots allt att få bort regeln om fria byten. Hela fotbolls-Sverige kommer att inleda säsongen med tre poäng, säger en nöjd Mladen Blagojevic.

Det var den 12 december som YA-sporten avslöjade att styrelsen i svenska fotbollförbundet hade beslutat att ett extra representantskapsmöte skulle hållas i januari. Anledningen var den proteststorm som drog genom landet mot beslutet att införa fria byten. Protesterna leddes av Mladen Blagojevic som ringde runt till tränarkollegor i division 2 över hela landet och fick sin känsla bekräftad: Det här var inget populärt beslut hos ”fotfolket”.

Förslaget kom ursprungligen från Hallands fotbollförbund och gick ut på att lagen i division 1 (damer) och division 2 och 3 (herrar) ska få göra ett obegränsat antal byten under matcherna.

Beslutet gick igenom – men invändningarna var många. Bland annat att lagen kunde hålla sig med specialister och att spelarna inte behövde vara lika bra tränade eftersom det plötsligt blev legalt med vilopauser.

Mladen Blagojevic fruktade att regeln skulle ändra förutsättningarna ganska dramatiskt. Att sporten skulle förändras.

Och han fick till slut gehör för sina åsikter om det ursprungliga förslaget. Allt slit, all möda och all tid han lagt ner för att bilda opinion lönade sig. På nämnda möte i går röstade representanter från distrikten, från Svensk Elitfotboll, från Elitfotboll Dam och från förbundsstyrelsen bort förslaget om fria byten med röstsiffrorna 34–8. Av 45 röstberättigade var 42 närvarande.

Regelverket för nämnda förbundsserier vad gäller byten kommer dock att ändras en aning. Antalet tillåtna byten utökas från tre till fem men den kompromissen hade Mladen Blagojevic inte mycket att invända emot.

Mladen Blagojevic.
Foto: Bass Nilsson
Mladen Blagojevic.

– Helst av allt skulle jag velat behålla tre byten och sedan gjort utvärderingar efter säsongen. Men med tanke på allt som skett så var det här ändå en jätteseger, inte minst mot bakgrunden att de fem bytena bara får göras vid tre tillfällen utöver halvtidsvilan. Så det blir i princip samma som vi haft det nu med enda skillnaden att det går att byta ut mer än en spelare vid ett eller två av de tre tillfällena.

Att det inte kommer att vara tillåtet att ”spara” byten och göra fem byten med en spelare i taget bottnar förstås i att det inte ska gå att maska i matchslutet.

– Det var värt att dra igång de här protesterna. Jag förstår att man vill ha fria byten i de lägre serierna men på högre nivå hade det bara gynnat de spelare som är otränade och inte ungdomarna. Det hade blivit rena parodin. Att det ursprungliga förslaget röstades ner med 34–8 visar ju hur ogrundat och dåligt underbyggt det var från första början.

Det finns dock, enligt Mladen Blagojevic, en liten skönhetsfläck även i det nu klubbade förslaget om fem byten.

– Kommer man till match med full trupp har man sex utespelare att tillgå på bänken. Gör man då alla sina fem byten innebär det att alla utom en ensam stackare kommer att få spela. Sett ur ett mänskligt perspektiv är det naturligtvis inte optimalt.