Utförsåkarna hade gräsligt roligt

Sport Artikeln publicerades

Sveriges främsta grässlalomåkare heter Edvard Nord och kommer från Linköping. I går tog 18-årige Nord sin andra raka titel i inofficiella SM som under bejublade och uppsluppna former genomfördes i Ornahögsbacken i Brösarp.

– Jag är väldigt nöjd med att kunna vinna igen, sa Edvard och kopplade på ett brett leende, som hade ganska många stänk av lättnad över sig också.

Det är inte lätt att komma till grässlaloms-SM som regerande mästare och ha pressen på sig att ta hem en ny titel, speciellt inte när man brutit ena handleden för sex veckor sedan och i princip inte kunnat träna alls.

Och inte blev det lättare av att startfältet den här gången innehöll över 40 åkare, jämfört med knappa 30 förra året.

Köttsår

Lägg till det en strulande utrustning och ett köttsår modell större på ena låret och var och en förstår att Edvard Nord var nöjd med att, efter alla om och men, få stå med prischecken i sin famn.

Edvard Nord, som är född i Helsingborg men som flyttade till Linköping som treåring, klarade av kvalåken galant och kunde se fram emot direktutslagningen, då det handlade om pa- rallellslalom.

Det var när att Edvard fått packa ihop för dagen redan i kvartsfinalen. En vurpa redan i höjd med andra porten höll på att kosta honom segern.

– Det var ett fäste på ena skidan som flög av och sedan fortsatte det att trilla av delar överallt. Hela skidan blev instabil och därför vurpade jag i en sväng, berättade Edvard.

Tilltaget försprång

Motståndaren Kent Sebrén var inte sen att utnyttja situationen och skaffade sig ett väl tilltaget försprång men Edvard Nord kom på fötter igen och tog in under resten av åket. Lagom till det att mållinjen skulle korsas fläkte han sig fram och kom först i mål. Men det kostade honom ett rejält sår på ena låret.

– Det var det värt. Men det blir nog till att hålla sig ifrån att bada några dagar. Fast det ska ju bli fint hela nästa vecka så jag ska nog hinna bada ändå.

Semifinalen och finalen bjöd på desto bekvämare segrar för Edvard. Varken P-O Rosenquist från Vångaberget eller hemmaåkaren Erik Blomqvist kunde hota i semifinalen respektive finalen.

Svårt för Westman

Edvard Nord kör skidor på snö under vintersäsongen men bara för att man behärskar skidkonsten på nämnda underlag är det ingen garanti för att man är lika vass på gräs.

Fråga bara landslagmeriterade Hanna Westman från Vångaberget, som i sin karriär vunnit junior-SM i storslalom och i super-G. Hon gick inte ens vidare från kvalåken.

– Det är helt annorlunda jämfört med att köra på snö. När man trycker till i svängarna händer det liksom ingenting och då blir det lite segt att svänga. Jag vurpade i båda åken men tycker absolut att det är en kul grej. Men jag föredrar absolut att åka på snö. Nu ser jag fram emot träningslägret i Italien i början av augusti, sa Hanna Westman.

Gemensamt för alla åkarna var att de hade de larvfotsliknande skidorna på sig. Några hade specialutrustat sig med kamera fastsatt i hjälmen. En av dem var Mårten Olsson från Limhamn.

– Det är inte för att studera mina åk och rätta till eventuella misstag utan mest för att göra en kul grej av det. Jag ska klippa ihop det här och lägga ut på You-tube, berättade Mårten.

Runt 200 personer bevittnade arrangemanget och förutom den lokala dagspressen fanns också representanter från tv, radio och bildbyråer. Det nya påfundet grässlalom verkar ha kommit för att stanna.

Spindeln i Brösarps grässlalomnät, Fabian Rimfors, var också belåten efteråt.

– Samma sportsliga och folkliga succé som förra året. Är publiken nöjd så är vi arrangörer nöjda, sa Fabian Rimfors och avslöjade att det finns planer på bland annat en tidtagartavla till nästa års tävlingar.

Fler planer lär eventuellt ha smidits på den väntande after skin på restaurang Babiaben och Kråkan.