Vem blir Österlenmästare i slalom?

Sport Artikeln publicerades

På med gamla Stenmarksluvor. Valla skidorna. Rulla med höfterna.På lördag är det nämligen dags för tidernas första Österlenmästerskap i utförsåkning. Efter två åk med manuell tidtagning kommer Brösarps alpina skidklubb att kunna kora Österlens slalomkung och slalomdrottning strax efter klockan 14.

Skådeplatsen för spektaklet är Ornahög vid Brösarps backar. Slalompisten mäter 120 meter och har en fallhöjd på respektingivande 27 meter...

– Vi har snö så det räcker, en fungerande replift och riktiga vikkäppar. Det är bäddat för en riktig slalomfest. Det gäller att göra något kul av den här vintern som aldrig tycks ta slut, säger Fabian Rimfors, en av de drivande krafterna i Brösarps alpina skidklubb.

Det kan låta som ett skämt, men när Fabian Rimfors och eldsjälarna i Brösarp är i farten har vi fått lära oss att det inte stannar vi prat.

För inte så länge sedan fick man till exempel Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts att besöka den gamla uterinken i Brösarp.

Och i somras arrangerades en tävling i utförsåkning – på gräs...

– Då blev det stor succé. Vi hade kanske trott på tio deltagare men det kom ett 50-tal från stora delar av landet, säger Rimfors.

Men ett Österlenmästerskap i slalom med så här kort varsel – vad kan vi förvänta oss av det?

– Jag har ingen aning. Det kan komma allt mellan tio och 40 personer. Men jag vet verkligen inte.

Nu kommer inte tiondelar och medaljer att stå i fokus. Rimfors smider planer på att sätta åtminstone det andra åket på ett okonventionellt sätt. Möjligen kan det bli tal om att deltagarna vid något tillfälle under racet får staka sig uppåt i backen för att passera någon port.

– Vi får se vad vi hittar på. Men lite spexigt ska det vara. Vi är inte ute efter att enbart få fram den bästa slalomåkaren. Man kan vinna priser för till exempel bästa utstyrsel. Är det någon som byter ut stavarna mot en kvast och målar ”Pippifräknar” i ansiktet kan man ligga bra till i denna kategori.

Stenmarksdräkt

– Själv ska jag försöka komma i min gamla Stenmarksdräkt från 1970-talet...

Skulle man inte ha några slalomskidor i sin ”vinterrekvisita” går det lika bra med längdåkningsskidor. Arrangörerna kommer nämligen att ha en speciell slalomklass för åkare som kör med längdåkningsskidor...

Första åket i Ornahög vid Brösarp avgörs klockan 11, medan det andra åket startar klockan 13. Däremellan finns det möjlighet att ladda batterierna med bland annat grillad korv.