Vem kan få hål på Olivia?

Fotboll/Hammenhög Artikeln publicerades
Olivia Andersson under ett sällsynt ögonblick – hon har nämligen släppt in ett mål i årets division 1-serie. I detta fallet mot Asarum i maj.
Foto:Bo Åkesson
Olivia Andersson under ett sällsynt ögonblick – hon har nämligen släppt in ett mål i årets division 1-serie. I detta fallet mot Asarum i maj.

Det är inte lätt att få ner Hammenhögs målvakt Olivia Andersson på knä och sura efter ett insläppt mål.

Det har bara hänt sju gånger på tio matcher i årets division 1 – det är klart bäst i serien.

Spjutstorps IF har därmed en rätt svår sak framför sig i kvällens YA-cupsemi.

Sju insläppta mål på tio matcher är till exempel fyra mål bättre än överlägsna serieledaren Asarum. Man kan undra vad som är hemligheten bakom tabellfyran Hammenhögs solida defensiv och Olivia Anderssons snålhet med målen.

– Framför allt skulle jag säga att det är vårt försvar som blivit bättre. Ända sedan vi fick Izet (Kaljic – huvudtränare) har vi tränat mycket mer försvar, och det har gett resultat. Sen har jag en rätt bra mittback framför mig, hehe, säger Olivia Andersson.

Och hon menar givetvis lagkapten Angelica "Bus" Fridh, lagkaptenen som de senaste åren dragit sig nedåt i banan, ner i backlinjen.

– Det är inte mycket som kommer förbi henne. Vi har många unga spelare runt Angelica, och jag tror att det är bra att de har henne där. De får med hjälp av henne bättre koll på vad de ska göra, säger 24-åriga Olivia.

Men du själv har säkert gjort någon fin räddning?

– Haha, jo, nån har det väl blivit. Jag har haft målvaktsträning i tre år och vi brukar skoja om att det tog så här lång tid innan det gav resultat. Men framför allt har jag och vi nytta av att jag varit utespelare. Backarna kan alltid spela hem till mig utan att behöva oroa sig.

För tre år sedan slutade Hammenhögs målvakt Victoria Svensson. Laget stod plötsligt utan målvakt och Olivia Andersson räckte upp handen. Hon kunde ju offra sig en kortare tid, tänkte hon.

– Det slutade med ett långtidsvikariat, haha!

Spjutstorp, som ju kommer från division 3, lär få svårt att ens skapa chanser mot Olivia Andersson och Hammenhög. Men man har två handikappstraffar...

– Mm, men jag har rätt bra statistik på straffar. Jag har förhoppningar om att limma båda.

Du nöjer dig inte med att rädda dem alltså, du ska limma dem?

– Haha, nja, det är förstås bra bara jag tar dem. Men man vill gärna limma en i alla fall.

En viss – och säkert befogad – kaxighet strålar ur Hammenhögs IF. I Spjutstorpslägret är man betydligt försiktigare, och det är kanske inte så konstigt. Laget ligger femma i division 3.

– Allt vi kan göra är att spela ett bra försvar. Kanske slappnar Hammenhög av och spelar annorlunda jämfört med i serien. Då kan vi kanske sticka upp i någon kontring. Men det är inte nog med att Hammenhög spelar i ettan, de spelar ju riktigt b-r-a i ettan, säger Jörgen Nilsson, tränare i Spjutstorps IF.

Ni ska inte försöka sätta straffarna direkt och tidigt få 2–0?

– Jag har faktiskt funderat på det, och skulle man sätta dem kan det absolut ge en bra effekt. Men skulle man missa dem är risken stor att man går ner sig och att allting brister. Vi får se hur vi gör, säger Jörgen Nilsson hemlighetsfullt.

Kvällens YA-cupsemifinal på Hamondavallen har avspark klockan 19. Matchen gäller en plats i finalen där Janstorps AIF väntar.