Uppåt för Sankt Olof i femman och fortsatt flyt i sexan för serieledande Skurup. Det är lite av innehållet i onsdagens matcher i de lägre fotbollsserierna.
fotboll • Publicerad 13 juni 2018

Division 5

Sankt Olof-Öja 3-0 (2-0)

Sankt Olof tog tre tunga poäng i bottenstriden och bytte samtidigt plats med just Öja, som halkade ner på kvalplats. Detta efter att hemmalaget spelat upp sig markant jämfört med debaclet mot Sjöbo senast.

Nu spelade man med mer noggrannhet och självförtroende, och hade en stabil 2–0-ledning med sig in i paus efter mål av Jesper Larsson och Johan Nilsson – det ena för övrigt efter fint förarbete av evigt unge Jonas ”Taggen” Andersson.

När Larsson sedan kunde rulla in 3–0 i öppen kasse i andra halvlek var saken klar, och spelande tränaren Rasmus Nygren kunde notera lättnad av den skönare graden.

– Vi visste att de skulle stå högt med backlinjen men den här gången tog vi en extra passning eller två och kom igenom. Jag var besviken senast, men nu vill jag berömma hela kollektivet. Det är de här matcherna vi ska vinna, så nu gäller det att ta Köpingebro och Blentarp härnäst, sa Nygren nöjt.

IFK Ystad-Hammenhög 0-2 (0-1)

IFK Ystad är inne i en tuff period just nu och förlusten hemma mot Hammenhög innebär att man har plockat blott en poäng på de tre senaste matcherna och tappar mark i den absoluta toppstriden.

Mot Hammenhög fick man inte alls spelet att stämma – bortsett från en period i början av matchen där det såg förnuftigt ut så hade man förtvivlat svårt att få till passningsspel och chanser, och när Hammenhög dessutom tog ledningen efter lite hemmaslarv så blev uppförsbacken genast brantare.

– De är svåra att komma igenom, de kämpar och sliter samtidigt som vi gör dem bra, och slår man långa bollar så nickar de undan dem. Detta var ingen höjdare, jag tycker att vi kämpar men samtidigt blir det jobbigt när man känner att man inte får ut någonting, sa IFK-tränaren Emanuel Jönsson.

Med tio minuter kvar satte Hammenhög spiken i kistan och tog därmed ett stort steg närmare topptrion.

Division 6

Gröstorp-Skurup 0-5 (0-3)

Uppgiften såg övermäktig ut på förhand. Bättre blev det inte av att Gröstorp saknade en halv startelva till mötet mot serieledarna Skurup.

– Efter förutsättningarna gjorde vi det helt okay. Jag vill lyfta fram de som ställer upp när vi behöver dem, sa Gröstorps tränare Victor Klang efter 0–5 mot Skurup.

Gästerna dominerade med eftertryck i första och gick upp till 3–0. Andra halvleken blev en avslagen historia där hemmalaget tog chansen att lufta truppen.

– Vi lät alla få chansen i dag. Det finns inte så mycket att säga om matchen. Vi försökte rulla boll, men de är seriens bästa lag, sa Victor Klang.

Division 7

Charlo–Rörum 1–2 (0–1)

En ”fantastisk” första halvlek fick Rörum att bokstavligen sväva på moln. Laget ledde nämligen i paus, men sedan fick man för mycket vatten över huvudet.

–     Jag sa till killarna att det inte skulle förvåna mig om vi spelar mindre bra i andra halvlek, säger Jonas Thornberg, tränare i Rörum

Thornberg hade så rätt, åtminstone enligt hans egen syn på de sista 45 minuterna. Då stod Rörum för en ”usel” insats.

Det såg länge ut att gå mot en delad pott mellan lagen, men så skulle det inte bli. Matchhjälten Jimmy Hansson ville annat, och skickade in bollen i mål med pannan, efter en mindre bra förvarsinsatts från Charlo – på en hörna.

Baskemölla–Wollsjö 3–4 (2–3)

Baskemölla hade chansen att rycka i toppen men den chansen dödades ganska snart, då Wollsjö nätade två gånger om efter en kvart spelad.

Men trots underläge slog Baskemöllas lirare sina vinnarskallar ihop, och började rada upp chanser.

Efter halvtidsvilan klev hemmalaget ut med en hunger, som egentligen var förgäves.

– Oavgjort skulle ha varit ett rättvist resultat, men så här funkar fotbollen, berättar Lars Persson.

Damtrean

Vellinge-Pandora 9-1 (4-1)

Vårsäsongen har inte alls blivit som Pandora tänkt sig och på onsdagen åkte man på ett nytt bakslag med hela 1-9 i nacken borta mot Vellinge. Den här gången kunde man dock inte skylla på skadeläge eller återbud – däremot var mentaliteten inte den bästa.

- Inställningen är 90 procent av en fotbollsmatch, och då går det inte om halva laget skiter i det. Speciellt i andra halvlek var det för dåligt, suckade Pandoratränaren Peter Malmborg.

Gästerna var steget efter genom hela matchen och var inte långt ifrån att notera tvåsiffrigt i antal baklängesmål. Thea Bengtson och Malin Hansson kan ändå åka hem med huvudet högt för sina godkända insatser från en match som man nog annars helst vill glömma i Pandoralägret.