Wahlqvist är tillbaka

Sport Artikeln publicerades

I två år hölls Johnny Wahlqvist utanför landslaget. Nu – lagom till VM – är han tillbaka. Lyckligare än på länge. Mer laddad än någonsin. Och med konflikten med förbundet bevarad i minnet.

Lyckan först:

- Det är underbart att jag blivit uttagen. Det är precis som om himlen öppnat sig, säger Johnny Wahlqvist och riktar en tacksamhetens gest mot himlen.

Laddningen inför VM i Österrike sedan:

- Jag lägger ner all tid och kraft för att lyckas. Träningen fungerar bra och jag håller inte på med något nattsudd. Inga öl och sådant, det är bara VM som gäller till hundra procent.

Och så den icke glömda konflikten med förbundet:

- Jag känner ingen bitterhet, men jag hade ljugit om jag sagt att allt var bortglömt. De har tagit två år av min karriär och det är två år där jag varit som bäst och kunde tagit både VM-guld och EM-guld.

Han kallar relationen med förbundsfolket ett "konstigt kärleksförhållande", där det bland de magert goda känslorna finns en betydande del av motsatt art.

Wahlqvist ger ett exempel på sitt sätt.

- Den gnista jag känner inför VM har jag fått tack vare ilskan jag känt mot förbundet. I varenda jävla lyft ska jag tänka på dem och stången ska upp om jag så ska bryta av den.

Han säger det i en blandning av skämtsam och allvarlig ton. Sedan tillägger han, i samma tonläge.

- Men det jävliga är att efter jag tagit medalj så måste jag ju tacka dem. För de har fått mig att bli så förbannad som ingen annan i Sverige kan.

Tänker du extra på hur du ska uppträda vid VM med tanke på bråket om att du inte ska ha skött dig vid landslagsuppdrag?
- Jag har sagt till Kenneth Mattsson (ordförande i Svenska styrkelyftsförbundet) att jag tänker inte umgås med några svenskar och jag tänker vara med på banketten och ta emot min pokal och sedan gå upp på rummet. Och vad jag gör där ska de inte bry sig om.

Men tänker du extra på ditt uppträdande?
- Ja, det är klart jag tänker extra på det. Men jag är inte där för att umgås, jag är där för att ta medalj.

Medaljen han talar om är varken brons eller silver. För Wahlqvist, som redan har vunnit VM i bänkpress, är det bara guld som gäller. Han ser sina chanser att lyckas som stora och tycker att hans sätt att tänka är det enda riktiga.

Åtminstone för honom.

- Det var väl Gunder Hägg som sa att om man siktar mot stjärnorna så kan man nå trädtopparna. Jag säger i stället att om man siktar rakt upp så kan man nå månen.

Den 28 maj avgörs VM i Sölden, Österrike.