"YA-Anders" hoppas på Brynäsguld

Sport ,

... Anders Svensson, webbchef på Ystads Allehanda och stor Brynäs-supporter, som på plats i Jönköping ska följa lördagens "Game seven" mellan HV71 och Brynäs.

Artikeln publicerades 29 april 2017.

I Ystad är det handbollsfeber – och du har fokus på ishockey. Hur har det kunnat bli så här?

– Vet faktiskt inte. Har aldrig själv spelat ishockey i någon klubb, dock handboll i YIF under ungdomsåren. Såg mycket hockey under uppväxten och mina studentår i Gävle hjälpte väl till att öka intresset.

Vad var det som fick dig att följa Brynäs från första början?

– Jag tyckte tröjorna var snygga och att de spelade en rolig hockey. Sen är det en helt annan kultur kring sporten uppåt i landet än här i Skåne. Man måste, som jag, ha bott i en hockeystad för att förstå.

Det har varit hårt tryck på finalbiljetterna. Hur lyckades du?

– Ren och skär tur. Det var ett sanslöst tryck på biljettsidan men jag lyckades komma in sekunder innan alla tog slut.

Blir det första gången du på plats följer en SM-final i ishockey?

– Nej. Jag var på plats när Brynäs vann guldet 2012. Sen var jag i Gävle förra helgen och såg match fyra. Sen såg jag Malmös klassiska final mot Modo 1994. Men den här matchen i eftermiddag blir något alldeles extra.

Saknar du ishockey i den här regionen?

– Absolut. Framför allt är det en skandal att Ystad inte har en ishall. Men riktigt kul att Malmö ryckt upp sig. De är mitt andralag efter Brynäs.

Vilken är din egen idrottsbakgrund?

– Svensk mästare i skol-SM i fotboll på ÖP-skolan. Hade väl en hyfsat lovande målvaktskarriär fram tills jag la handskarna på hyllan som 22-åring. Tackade bland annat nej till MFF som tonåring. Utöver det mest handboll i YIF, fram tills jag var 16 år.

Till slut, hur går det i "Game seven"?

– Det är verkligen totalt öppet. Men jag måste tro på guld till Brynäs. Så mitt svar: Brynäs vinner!