Annons

YA avslöjar: Förbundet går på Österlen FF:s linje: ”Det enda rätta”

YA har som första media i Sverige avslöjat att svenska fotbollförbundet backar och ger en delseger till Österlen FF och tränaren Mladen Blagojevic. På SvFF:s styrelsemöte togs beslutet att hålla ett extra representantskapsmöte efter Österlens protest mot att införa fria byten i division 2 och 3 på herrsidan och division 1 på damsidan.
Fotboll • Publicerad 15 december 2017

Svenska fotbollförbundet gick alltså på Österlen FF:s linje. Tränaren Mladen Blagojevic reagerade starkt mot det beslut som togs vid det ordinarie representantskapsmötet för någon vecka sedan. Där klubbades det igenom att fria byten skulle gälla även i högre divisioner än tidigare.

YA-sporten förmedlade glädjebeskedet till Mladen Blagojevic. Som naturligtvis blev glad.

Annons

– Tillsammans är vi starka. Jag är självklart glad, men mycket jobb återstår att göra, säger han.

Mladen Blagojevic menade att beslutet inte var förankrat bland tränarna. Han har själv ringt runt till samtliga division 2-tränare i landet och funnit ett massivt motstånd. Med detta som underlag har han krävt en omprövning av beslutet.

– Det här visar att förbundet någonstans lyssnar på klubbarna. Nu gäller det bara att rätt beslut fattas i fortsättningen också, innan vi kan andas ut.

I nästa ”röstomgång” kommer svenska fotbollförbundets styrelse att ha sju röster, svensk elitfotboll kommer att ha åtta röster, svensk damelit sex röster, samt de 24 distrikten var sin röst. Majoriteten vinner.

– Det här gör att de berörda klubbarna måste ligga på sina distrikt för att få till stånd en förändring. Jag kan inte ringa upp Blekinge fotbollsförbund och be dem ändra uppfattning, det måste klubbarna göra, säger Blagojevic.

Hur mycket kraft och energi har det här tagit av dig de senaste veckorna?

– Kraft och energi har jag så det räcker och blir över. Men det har tagit väldigt mycket tid och det är värre...

Senare på fredagen gick SvFF ut med information om det mycket ovanliga beslutet på det senaste styrelsemötet. Förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson säger i en kommentar:

– Vi fattar beslutet i ljuset av inspel från våra medlemsföreningar och efter samråd med våra distriktsförbund. Det som framförts är att förankringsprocessen runt om i landet inför beslutet inte varit bästa möjliga, och därför ansåg styrelsen att det enda rätta var att ta en fördjupad diskussion i frågan, att föra fram ett alternativt förslag och kalla Representantskapet på nytt i den här enskilda frågan. Förbundets ambition, och demokratiska grund, måste alltid vara att våra föreningar är informerade och trygga med förarbetet inför de beslut som ska tas.

Förbundsstyrelsen har lagt ett eget förslag. Nämligen att öka antalet byten från tre till fem.

Annons

Till YA säger ordföranden Karl-Erik Nilsson att han är positiv till det engagemang som Mladen Blagojevic och klubbarna runt om i landet har visat i frågan.

– Uppenbarligen har inte processen runt den här frågan fungerat tillräckligt bra och då är det bara att sträcka upp handen och erkänna det. Nu ges det en möjlighet till ett omtag och ett nytt beslut. Det visar att vi lyssnar på klubbarna. Engagemanget ser jag bara som en styrka i svensk fotboll.

Representantskapet kommer att hålla sitt extra sammanträde tisdag 9 januari.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons