YA-cupens 73:e säsong sparkades igång

fotboll Artikeln publicerades

Det är inte mycket mer än två månader sedan YA-cupfinalen för herrar avgjordes men redan på måndagen sparkades 2019 års turnering officiellt igång när lottningen till den 73:e herrturneringen i obruten följd genomfördes i samband med YA-cupens årsmöte i Änglasalen på Tomelilla idrottsplats.

33 herrlag hade anmält sitt intresse till 2019 års turnering, lika många som till innevarande års. Med sina 73 säsonger på nacken är YA-cupen som bekant den äldsta i sitt slag i Sverige.

Lottningen byggde på samma uppskattade koncept som de senaste åren, med de fyra semifinallagen i den senaste turneringen seedade, liksom de fyra på pappret bästa serielagen. I det här fallet utgjordes den oktetten av Janstorp, Sjöbo, Liga 06, Skurup, Österlen FF, Tomelilla, Simrishamn och Rydsgård.

Nämnda åtta lag går in i den tredje omgången och då undantagslöst som bortalag.

De lag som får stå över den första omgången är de sju lag som placerade sig bäst i 2018 års turnering, förutom de ovan nämnda. Dessa sju utgörs av Hammenhög, Ystads IF, Svenstorp, Borrby, Gärsnäs, Spjutstorp och Sankt Olof och spelar också borta i sina inledande matcher.

Övriga 18 lag tussades ihop till den första omgången. Några klockrena derbyn blev det visserligen inte men väl nio matcher att se an med tillförsikt.

Herrcupens första omgång ska vara spelad den 4 april. Andra omgången sträcker sig från 5 april till 2 maj. Tredje omgången ska betas av mellan 3 och 30 maj. Perioden för kvartsfinalerna är satt till 31 maj till 4 juli medan semifinalerna ska klaras av mellan 5 juli och 8 augusti. Finalen kommer att spelas 14 augusti.

Representanter för en del av de 33 klubbar som ställer upp i 2019 års YA-cup för herrar sammanstrålade i Änglasalen i Tomelilla på måndagskvällen för att bevittna lottningen på plats.
Foto: Fredrik Sörensson
Representanter för en del av de 33 klubbar som ställer upp i 2019 års YA-cup för herrar sammanstrålade i Änglasalen i Tomelilla på måndagskvällen för att bevittna lottningen på plats.

Det var inte många som höjde rösten under själva lottningen och församlingen satt andäktigt även medan YA-cupstyrelsens ordförande Bertil Åkerman betade av punkterna på dagordningen med en aluminiumslev som substitut för ordförandeklubba. Det var inte förrän frågan om inträdesbetalning med kontanter kontra swish kom upp som diskussionssorlet bredde ut sig.

Det hela utmynnade i att klubbarna enades om att någon i respektive klubb ställer ett mobilnummer till swishförfogande i samband med matcherna och sedan vidarebefordrar pengarna till YA-cupen.

– Så gjorde vi när vi arrangerade finalen i somras och det fungerade bra. Det hjälper inte att i förväg uppmana folk att ta kontanter med sig. Det är ändå alltid någon som kommer utan, sa Rydsgårds AIF:s Roger Svensson.

Det var enbart herrcupen som lottades på måndagskvällen. Damcupen, som 2019 spelas för 45:e gången i följd, har anmälningstid till och med den 28 februari. Pojkcupen, som gör sin 61:a turnering nästa år, avvaktar också till vårkanten.