Hans inhopp räddade YIF-sviten

Sviten på sju raka segermatcher på hemmaplan såg ut att få ett slut, men i stället blev den till åtta.
Måns Landgren gjorde ett magiskt inhopp när YIF vann Skånederbyt mot HK Malmö på torsdagskvällen.
Handboll • Publicerad 14 december 2017

Matchen inleddes i högt tempo och Malmö tog tidigt kommandot. Man lyckades spela över YIF:s 5-1-försvar (med Anton Hallbäck som spets) och sköt enkelt mål från nio meter. YIF hade ändå 5–5 efter tio minuter – detta mycket tack vare Hampus Anderssons kantskytte, straffskytte och bollräddningar.

YIF tog ledningen för första gången i matchen några minuter senare, då Hampus Andersson gjorde sitt fjärde mål och 7–6 till YIF. Alexander Borgstedt och Kim Andersson – nu helt frisk i foten – drygade ut hemmaledningen till 9–6 och Malmötränaren Stian Tönnesen fann det för bäst att ta timeout. Detta med halva halvleken spelad.

Malmö HK ägnade bevisligen timeouten åt busplaner, för direkt efter den reducerade man med en japan. Omgående gjorde man dessutom 9–8 och 9–9. Målvakten Kristian Saeverås gjorde en fin dubbelräddning och momentum vändes till gästernas fördel.

Malmö fortsatte att föra matchen och vid ställningen 10–11 tog Jerry Hallbäck timeout för YIF:s räkning.

YIF bytte in Kim Andersson, Ludvig Hallbäck och målvakten Måns Landgren, men Malmö kunde ändå sätta 11–13. Landgren skulle dock få en rätt bra start på sitt inhopp, bland annat med en straffräddning.

Halvleken avslutades med ännu ett Hampus Andersson-mål men dessutom med hemmaslarv.

Alexander Borgstedt på genombrott i torsdagens Skånederby.
Alexander Borgstedt på genombrott i torsdagens Skånederby.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Andra halvlek inleddes med ett nytt Malmömål men också med en ny dubbelräddning av Måns Landgren. Trots detta och en ny Landgren-räddning valde YIF att byta målvakt vid nästa Malmöstraff. Malmö kontrade på detta taktiska drag med att göra 14–18.

Matchen fick allt mer puls och stämningen på läktarna trappades upp ju fler domslut publiken fann vara orättvisa.

Kim Andersson satte 19–20 i tom bur och en match som ett tag såg ut att rinna iväg från hemmalaget var åter jämn, helt jämn efter att Anton Hallbäck gjort 20–20 på kontring.

Malmö tog timeout.

Hemmapassningarna fortsatte dock att frekvent sitta med fel adress och man tillät Malmömålvakten Kristian Saeverås briljera med några fina räddningar. Malmö tog en tvåmålsledning, men YIF vägrade släppa taget. Hampus Andersson kontrade in 22–22 efter knappt halva andra halvlek.

När Alexander Borgstedt satte sitt femte mål fram till 23–22 var det första gången i andra halvlek som hemmalaget var i ledningen.

YIF drygade ut till en tvåmålsledning och såg ut att ha tagit herraväldet över matchen. Känslan förstärktes när Carl Löfström satte 26–23 med nio minuter kvar att spela.

Malmö gjorde härpå två raka mål, vilket fick YIF att ta timeout med 23.59 på klockan.

Adam Lönn gjorde en snurrfint och satte 26–26, och plötsligt var allting ovisst igen.

Johan Dahlin fick komma in efter tre raka Hampus Andersson-missar och satte 27–26 från kanten. Därpå räddade Måns Landgren ytterligare ett skott och YIF hade åter greppet om matchen.

I slutet drygade YIF ut ledningen till slutliga tremålsöverläget.