Annons

YIF-Ludde till EM-final – som skyttekung!

Det svenska U18-landslaget gjorde processen kort med Danmark i semifinalen i EM i Kroatien.
Sverige vann med 31–22, är klart för final, och Ystads IF:s speluppläggare Ludvig Hallbäck är just nu hela turneringens bästa målskytt.
Handboll • Publicerad 17 augusti 2018
Ludvig Hallbäck.
Ludvig Hallbäck.

Det var på håret att Sverige över huvud taget skulle ta sig till semifinal i U18-EM. Man lyckades efter många om och ännu fler men slå Spanien med ett mål och sedan Tyskland med tre.

I semifinalen var det klarare besked. Svenskarna gjorde pölsemos av sitt motstånd och fem måls ledning i halvtid defilerades fram till en niomålsseger.

Annons

Den svenska förbundskaptenen Dennis Sandberg hade bara lovord efter segern.

– En helt fantastisk grupp spelare och ledare som är underbara att jobba ihop med, säger Sandberg till handbollslandslaget.se.

En av de absolut största faktorerna bakom den blågula framgången stavas Ludvig Hallbäck. YIF-mittnian styr det svenska spelet, skapar lägen åt sina medspelare – men tar ändå många av dem själv.

Han leder nämligen skytteligan.

Efter sex spelade matcher har ”Ludde” gjort 44 mål, vilket ger ett snitt på 7,3 per match.

Skytteligan i U18-EM.
Skytteligan i U18-EM.

Med det i bakhuvudet var hans fem mål – vilket var bäst i svenska laget – mot Danmark en av hans målsnålare landskamper i EM.

Nu väntar EM-final för Hallbäck och hans lagkamrater och han kan därmed bli den förste Ystadsspelaren att vinna ett mästerskapsguld sedan Hampus Andersson och Jakob Nygren vann U21-VM 2013.

I finalen får laget möta Island, som slog Kroatien med 30–25 i sin semifinal. Island är det enda laget som besegrat Sverige under EM, men nu får svenskarna alltså chans till revansch.

Finalen spelas 17.30 på söndag och sänds på EHFTV.com.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons