YIF ryckte och kunde till slut vinna El Clasicot med stora siffror, 29–22.
Därmed har YIF vunnit båda mötena med Lugi den här säsongen.
Handboll/Ystad • Publicerad 6 december 2017
Matchen fick avbrytas några minuter eftersom det läckt in vatten på planen.

Matchen inleddes i ett furiöst tempo innan den satte sig efter ett par minuter. Lagen följdes åt innan det blev regnavbrott.

I det minst sagt dystra novembervädret – Ystad är som kanske bekant den regnigaste platsen i Skåne i november – ville det sig inte bättre än att nya fina Ystad Arena sprang läck. Matchen fick avbrytas i några minuter men efter snabb och rådig insats av sakkunniga på plats kunde matchen återupptas.

Den återupptogs med ett hemmalag som var ytterst beslutsamt. Trots att man slängde bort inte mindre än fyra bollar rakt i händerna på Lugispelare (framför allt Hampus Jildenbäck) kunde man relativt enkelt springa ifrån till sexmålsledningen i paus.

I ett YIF – som saknade fotskadade Kim Andersson – var formstarke Anders Persson fortsatt duktig och hela försvaret höll Lugiskyttarna på behörig distans.

– Åtta insläppta mål, det får man säga är bra gjort av oss, sa Hampus Andersson till Cmore i halvtid.

Hampus Andersson hörde till de bättre YIF:arna i första halvlek, liksom Lukas Sandell, som utnyttjade speltiden i Kim Anderssons frånvaro.

Hampus Andersson och Lukas Sandell fortsatte att vara framgångsrika i inledningen av andra halvlek och YIF inte bara höll sexmålsledningen, man drygade ut den till 18–11, och sedermera till 22–14.

Med kvarten kvar hade ledningen krympt till 22–16, men hemmasegern såg trots allt säker ut, mycket på grund av att Lugimålvakterna Josip Cavar (tidigare IFK Ystad) och Oscar Jensen hade en mycket mörk dag. Detta samtidigt som hemmakeepern Anders Persson var fortsatt lyckosam i frilägen.

Kapten Alexander Borgstedt fyrade av några riktiga projektiler i andra halvlek som fick hemmapubliken att jubla, men annars var YIF:s farligaste niometersspelare i andra halvlek Lukas Sandell.

Om Kim Andersson saknades i förra matchen mot Guif, gjorde han det sannerligen inte mot Lugi.

Med tio minuter kvar var matchen avgjord, men spänningen var inte slut. Nemanja Milosevic välte omkull Lukas Sandell, och YIF-dansken Jeppe Krogh Simonsen reagerade starkt på det inträffade. Det blev ett mindre tumult och Milosevic fick sedermera rött kort.

Noterbart är att Måns Landgren stod för ännu ett fenomenalt inhopp i YIF-målet i slutskedet av matchen.