YIF steget efter hela vägen mot Malmö

YIF ville skaka av sig den bittra förlusten mot Alingsås under annandagen genom att besegra Malmö i Skånederbyt. Men gästerna hamnade efter direkt. Och trots att de kämpade sig tillbaka flera gånger, lyckades YIF aldrig vända.
Handboll • Publicerad 28 december 2017
Alexander Borgstedt och hans YIF slet hela matchen, men det räckte inte hela vägen.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Malmö satte högsta fart direkt och sprang upp till 2–0. Efter två misslyckade anfall var det nog många bortasupportrar som fruktade att YIF:s dåliga starter skulle hålla i sig. Men Alexander Borgstedt spräckte Ystads nolla, och i takt med att att gästerna fick träff med sitt 5–1–försvar började laget få koll på Malmös anfallsspel.

Malmö fortsatte ändå sitta i förarsätet. Men efter ett typiskt måltjuvsmål av Anton Hallbäck och en straffräddning från straffantomen Anders Persson kunde bortalaget komma tillbaka till 4–4. 16 minuter svarade Kim Andersson för en riktig delikatess när han släppte bollen bakom ryggen till en framrusande Anton Hallbäck som satte 6–6 från kanten.

Tendensen fortsatte att hemmalaget ledde med två bollar och att YIF jobbade sig tillbaka. Med tio minuter kvar hade Malmö dock skaffat sig ett tremålsövertag, och gästerna hade chansen att reducera från straffpunkten. Då stegade straffsumparen från förra matchen Hampus Andersson fram och satte 7–9 bakom Dan Beutler. Strax därefter kom även 8–9 och HK Malmö valde att slänga in timeout-kortet efter 23.07.

Efter dryga 25 spelade var det dags för Anders Persson att återigen göra det han är absolut bäst på. Att rädda straffar. Det var annars ingen halvlek som någon av målvakterna kan vara särskilt glada över. Målen haglade in i mer eller mindre varje anfall. Vid 13–13 fick Malmö en sista chans på frikast att ta med sig ledningen i paus, och Adam Lönn lyckades vrida sig runt YIFmuren och sätta 14–13 bakom Anders Persson.

Den frejdiga handbollen fortsatte i andra där Malmö drog ifrån till 17–14, och där Anders Persson till slut fick kapitulera från sju meter. Avståndet blev ändå aldrig längre än att gästerna kunde äta sig ikapp, men varenda gång YIF skulle ta ledningen stod Beutler i vägen.

Tretton minuter in i andra blev det ännu ett tremålsavstånd och det började se tungt ut för bortalaget. Till följd av att Malmö drygade ut till 22-19 tog YIF även timeout.

Snacket gav effekt och två snabba mål från Anton Hallbäck och ett krigarmål från Kim Andersson gjorde att YIF bara var ett mål back igen vid ställningen 23-22. Malmös coach Stian Tönnessen tvingades då slänga in timeout-kortet. Med elva minuter kvar kvitterade Carl Löfström till 23-23 med sitt första mål.

Med sex minuter kvar i 25-26-underläge valde Jerry Hallbäck att slänga in succémålvakten Måns Landgren, som direkt bjöd på en rejäl målvaktsparad. Men framåt gick det i stå för YIF som fick kämpa för varenda mål. Med en och en halv minut satte Hampus Andersson 26-28 på straff. Men Malmö skulle hålla undan och vinna med 30-26.