Ystad Arena får interaktivt golv

Ystad Artikeln publicerades
En skiss över hur interiören i Ystad Arena skulle kunna se ut.
En skiss över hur interiören i Ystad Arena skulle kunna se ut.

Arenaidrotten tar ett stort steg in i framtiden.

Ystad Arena blir pilotprojekt när ett multinationellt it-företag lanserar ett elektroniskt golv. Med linjer som med en enkel knapptryckning kan förändras beroende på vilken sport som utövas blir Ystad Arena en high tech-anläggning, som får hela världens blickar på sig.

Vi vet alla hur ett traditionellt sporthallsgolv ser ut.

Linjer kors och tvärs i olika färger för att hallen ska kunna utnyttjas till handboll, basket, innebandy och en rad andra idrotter.

Funktionellt. Men inte speciellt estetiskt.

Ystad Arena tar golvet till en helt ny nivå. Det blir den första arenan i världen med ett interaktivt golv. I princip får golvet samma egenskaper som en surfplatta.

– Vi har sökt efter en testarena för den här tekniken och Ystad är helt rätt, både i tid och storlek, säger Joshan Itguru, utvecklingschef på it-jätten, som har tagit fram tekniken.

Kostnaden för det interaktiva golvet uppgår till hisnande 600 miljoner. Men det är ingen summa som skattebetalarna i Ystad behöver bekymra sig över. It-företaget, vars namn YA ännu inte får offentliggöra, står för kalaset.

– Slår det här försöket väl ut ser vi en enorm marknad, som kommer att revolutionera arenaidrotten. Upplevelsen för spelare och publik blir unik. Det gamla sporthallsgolvet, med fasttejpade linjer, är inte värdigt en modern anläggning, säger Itguru.

Möjligheten att kunna byta linjer beroende på sport är ändå bara en av fördelarna med ett digitalt golv.

Hela ytan blir en gigantisk kommersiell yta, där reklam kan rullas under exempelvis halvtid och time out.

– Vi ser även möjligheter att använda arenan som biograf. Sitter publiken på ena långsidan blir golvet blir en enorm bioduk och tar filmtittandet till en högre nivå. Ja, eller till en lägre nivå, om ni så vill, säger en begeistrad Christer Olofsson, kommunens förvaltningschef inom kultur och utbildning.

– Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser, tillägger han.

En idé som bollas på kommunen är att inviga hallen med världens största schackparti. Tanken skulle då vara att tända upp ett schackbräde på golvet och att låta människor vara spelpjäser. Bönder finns det gott om i trakten. Löpare hämtas från YIF-friidrotten. Sedan är drömmen att få Carl Gustaf och Silvia till Ystad som spelets Kung och Drottning.

Motsvarande pjäser i motståndarlaget kan komma att besättas av Kent Mårtensson (s) och Kristina Bendz (m).

Men det är ändå på det sportsliga planet som fördelarna är störst. Tekniken ger möjlighet att mäta exakt hur många meter varje spelare springer under en match. En laserstråle i mållinjen kommer att avgöra huruvida hela bollen har varit över linjen eller inte.

– Från handbollens sida går ändå spelarnas säkerhet först. Det är viktigt att svikten och greppet i golvet är optimalt, för att skona spelarnas kroppar. Och det har vi blivit garanterade, säger Jörgen Hansson, klubbchef i Ystads IF.

It-företaget vill även montera in en kamerafunktion under hela golvet. Något som skulle kunna ge tittarna "aha-upplevelser" vid reprisering av spelsekvenser.

Av integritetsskäl har Ystads handbollsklubbar emellertid avböjt det önskemålet.