Svarte

Sto misshandlat i hagen

Svarte Artikeln publicerades

Det dräktiga stoet Bionne blev skuren med ett vasst föremål i hagen för en vecka sedan. Mitt på ljusa dagen."Det här är svåra brott att lösa" säger polisen.

När Linda Järn och Malin Svensson skulle plocka in stona från hagen närmast järnvägen i Svarte förra onsdagen gjorde de en otäck upptäckt. Det tolvåriga dräktiga stoet Bionne blödde från ett sår precis intill slidöppningen. Ett närmare 25 centimeter långt snitt vittnar om händelsen.

– Såret har så raka kanter, så veterinären tror att det är ett rakblad som gjort det. Vi har kollat i hagen men det finns inget hon kan ha skadat sig på där, säger Linda Järn.

Hon jobbar på gården i Svarte som ägs av Thomas Hansson. På morgonen släppte hon ut hästarna, och strax efter tre på eftermiddagen hämtade hon in dem.

– Det var väldigt nytt då. Vi tror att det hände bara en halvtimme innan vi såg det.

Bionne har även ett jack på ena bakbenets kota. Thomas Hanssons teori är att stoet kan ha sparkat den person som skadat henne. Eftersom hagen ligger skymd från stallet är det ingen på gården som har sett något.

– Det är den enda hagen vi inte ser. Och Bionne är så snäll, hon är den som kommer fram först, säger Linda Järn.

Direkt efter att brottet upptäckts körde Thomas Hansson runt i Svarte för att leta efter gärningsmannen. En skolklass som uppehöll sig på gångstigen mellan hagen och järnvägen tror sig ha sett en man passera. Några andra vittnen uppgav för Thomas Hansson att samma person hoppade på ett tåg mot Malmö. Men där slutar spåren.

– Jag ringde polisen direkt och bad dem åka till Skurups station men de åkte hit i stället. Jag följde tåget till Svedala men kom för sent.

Thomas Hansson är besviken på polisens agerande. Göran Schön på Ystadspolisen är den som har hand om fallet.

– Det här är svåra brott att klara upp. Men nu har vi vissa spår att gå efter. Vi kollar upp övervakningskameror på tågstationerna, men hittar vi inget där ser det inte ljust ut, säger han.

Trots att en liknande händelse inträffade i Blentarp för ett par veckor sedan menar Göran Schön att den här sortens brott är ovanliga.

– Vi hade några incidenter i Skivarp för ett par år sedan men sedan dess har det tack och lov varit lugnt.

Bionne kunde inte sys eftersom hon är dräktig och väntar sitt första föl till sommaren. Men såret läker fint. Thomas Hansson poängterar att han vidtagit åtgärder så att det inte ska hända igen.

– Vi har övervakningskameror. Det viktiga är att berätta för andra så att de är uppmärksamma på sina djur.