Sverige & Världen

De ska hjälpa polisen att stoppa inbrott

Sydöstra Skåne Artikeln publicerades
Kommunpoliserna tar hjälp av lokalsamhället i projektet Vaksam. "I vårt förebyggande arbete får vi ta den hjälp vi kan få", säger Patric Nihlén.
Foto:Mattias Lundvall
Kommunpoliserna tar hjälp av lokalsamhället i projektet Vaksam. "I vårt förebyggande arbete får vi ta den hjälp vi kan få", säger Patric Nihlén.

Polisen i sydöstra Skåne tar hjälp av brukshundsklubbar och körskolor i det förebyggande arbetet mot bostadsinbrott.

– Ökad otrygghet är inte bara en fråga för polisen, säger Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad.

När känslan av otrygghet ökar tar kommunpoliserna i Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo, Ystad och Skurup hjälp av lokalsamhället.

Trafikskolor och brukshundsklubbar ska bli polisens nya vaksamma ögon i de bostadsområden som drabbas av inbrott. Hittills är det sex körskolor och fem hundklubbar som har valt att hoppa på projektet Vaksam, som ska drivas under ett år och därefter utvärderas.

Idén till det hela fick kommunpoliserna efter att ha lyssnat till ett föredrag om ett liknande projekt i Tyresö.

– Det startade 2008 och resultatet där är att bostadsinbrotten har minskat med 50 procent, säger Patric Nihlén.

Sett till antalet inbrott har man inget stort problem i kommunerna i sydöst – men trygghetsmätningar visar att känslan av otrygghet och rädslan för att råka ut för inbrott ökar.

– Och ökad otrygghet är inte bara en fråga för polisen, vi måste hjälpas åt. Särskilt i det förbyggande arbetet är det jätteviktigt, säger Sjöbos kommunpolis Johan Sandelin.

Är det inte fler poliser som gör folk trygga?

– Jag har inget bra svar på det. I vårt förebyggande arbete som kommunpoliser får vi ta den hjälp vi kan få av lokalsamhället. Det här är ett bra sätt att börja på, svarar Patric Nihlén.

Sara Schön, kommunpolis i Skurup, fortsätter:

– Det här är inte konstigare än grannsamverkan eller föräldrar som nattvandrar. Folk behöver synas ute i samhället, det kommer vi alltid vara beroende av.

I Sjöbo, där man faktiskt har haft områdespoliser på plats, vittnar polisen om att det inte är nog för att förhindra inbrotten.

– Vi har drabbats ändå och kan inte ha hur många poliser som helst ute, säger Johan Sandelin.

I utformningen av projektet har man utgått från vetenskapliga teorier om varför inbrott begås.

– Det krävs tre saker: Ett lämpligt objekt, en motiverad förövare och avsaknad av kapabla väktare, säger Sara Schön. Det är antalet kapabla väktare som vi nu vill öka på våra orter.

Forskning visar också att ett område som redan har drabbats av inbrott löper en förhöjd risk att drabbas igen inom de närmsta veckorna. Tanken är att trafikskolorna och brukshundsklubbarna ska förlägga körningar och promenader till just dessa områden.

Där kommer det också att sättas upp tillfälliga skyltar som visar att området är bevakat. Körskolornas bilar kan förses med klisterdekaler och hundförarna med västar, som visar att de samarbetar med polisen.

Thorbjörn Måbring från STS trafikskola är en av deltagarna och han tycker att projektet är ett bra initiativ.

– Jag har en bakgrund i säkerhets- och bevakningsbranschen och är extra intresserad av de här frågorna. Jag vet också själv hur jobbigt det är att drabbas och är glad att jag kan vara med och bidra med trygghet, säger han.

– Samhället bygger vi tillsammans och då räcker det inte med insatser enbart från polismyndigheten.

Därmed inte sagt att han inte önskar fler poliser till området.

– Det är ute på byn man vill se polisen, säger Thorbjörn Måbring.