Sverige & Världen

Flera tecken på att dåd var extremistiskt

Frankrike Artikeln publicerades
Foto:Christophe Ena

Torsdagens attack i centrala Paris utreds som en terrorattack och det finns tecken på kopplingar till islamistisk extremism.

På paradgatan återvände turisterna på fredagen, i en stad som vant sig vid extra polis- och militärpatruller i staden.

– De går inte att göra någonting åt det, säger parisaren Patrick med en suck.

Människor sprang för sina liv på den välbesökta Avenue des Champs-Élysées när en man klev ur sin bil och öppnade eld med automatvapen mot ett polisfordon vid 21-tiden på torsdagskvällen.

Dagen efter patrullerar poliser med förstärkningsvapen och skyddsvästar paradgatan. En syn som parisarna har vant sig vid efter de senaste årens terrordåd.

– Sådant här kan hända överallt. Du kan aldrig vara helt säker, säger Patrick, som ändå inte tror att attacken kommer att få någon större betydelse för valet på söndag, till TT:s utsände.

Attacken, där en polis dödades och två skadades allvarligt innan gärningsmannen sköts till döds, utreds som ett terrorbrott och terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret. Enligt AFP:s källa ska en handskriven lapp ha hittats vid platsen där gärningsmannen sköts till döds och på den finns en hyllning till IS. Polisen ska också ha hittat ett exemplar av Koranen i den misstänkte gärningsmannens bil.

Händelsen inträffade bara tre dagar före söndagens presidentval. Landets premiärminister Bernard Cazeneuve säger att regeringen och säkerhetsstyrkorna är fullt mobiliserade och att inget kommer att hindra att valet genomförs. Omkring 50 000 poliser, inklusive elitstyrkor, har kallats in för att skydda väljarna på valdagen.

"Det är upp till oss att inte ge efter för fruktan och skrämsel och manipulation som skulle spela fienderna i händerna", säger han i ett uttalande.

Tre anhöriga till gärningsmannen har frihetsberövats och ytterligare en man, som belgisk polis tipsat sin franska motsvarighet om, dök upp och överlämnade sig själv på en polisstation i Antwerpen.

Från franskt håll har man bekräftat att den döde gärningsmannen är fransman, men är förtegen om detaljer.

– Angriparens identitet är känd och har kontrollerats. Jag kommer inte att offentliggöra den eftersom utredningar med tillslag pågår, säger åklagaren François Molins.

Enligt källor till AFP rör det sig om en 39-åring. Hans hem i östra Paris har sökts igenom. Mannen ska ha gripits i februari i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser, men släppts i brist på bevis. Han dömdes till 15 års fängelse i februari 2005 för tre försök till mord, däribland mot poliser.

I Frankrike, som de senaste åren upplevt flera mycket allvarliga terrorattacker, råder den högsta terrorhotnivån. President François Hollande har ställt in en resa till Bretagne och kallade till ett krismöte i dag.

I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför valet. Terrorrörelsen IS flagga, tre kilo sprängmedel, ett automatvapen och två handeldvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.

Fakta

Terrordåd i Frankrike

En rad terrordåd har drabbat Frankrike de senaste åren. Bland annat mördades tolv personer i januari 2015 i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer i samband med att en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet mot al-Qaida respektive Islamiska staten (IS).

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna – de dödligaste i sitt slag i fransk historia.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

Fortfarande råder undantagstillstånd i Frankrike, vilket bland annat ger polisen utökade möjligheter att söka och gripa personer. Undantagstillståndet förlängdes i december till att gälla över parlaments- och presidentvalen i vår.

Visa mer...