Sverige & Världen

Så mycket tjänar SAS-piloterna

SAS-strejken Artikeln publicerades

Enligt facket är SAS lägstalöner för piloter knappt 29 000 kronor i månaden. SAS tillbakavisar uppgiften och menar att summan är 32 000 kronor. Förhandlingarna mellan SAS och pilotfacket har strandat. Facket vill bland annat få upp piloternas löner.

Förhandlingarna mellan SAS och pilotfacket har strandat. Facket vill bland annat få upp piloternas löner. I sociala medier har diskussionerna varit heta och argument om att det handlar om en lyxstrejk har framförts.

Vad tjänar egentligen SAS-piloter?

– Ingångslönen för piloter på SAS:s avtalsområde är 28 845 kronor i månaden, säger Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening.

Men den uppgiften stämmer inte enligt SAS.

– Det har jag inte sett något om. Jag tror att ingångslönerna är runt 32 000 kronor i månaden, säger presschef Fredrik Henriksson.

Han säger även att olika typer av traktamenten tillkommer.

Enligt Fredrik Henriksson är genomsnittslönen bland SAS 1 300 piloter omkring 78 000 kronor i månaden. De piloter som tjänar bäst har en månadslön på 96 000 kronor i månaden.

Facket är av en annan uppfattning.

– Det är när du blir befälhavare som du får ett lönepåslag kring 30 procent. Slutlön efter 30 år för befälhavare är 92 000 kronor i månaden. Det är en nivå som tar lång tid att nå och som du bara har i några år, säger Martin Lindgren.