Sverige & Världen

Två döda och åtta skadade i knivdåd

Finland Artikeln publicerades

Två personer dödades och åtta skadades i samband med knivdådet i centrala Åbo i Finland. Säkerheten har höjts efter händelsen och presidenten och statsministern har diskuterat dådet.

Men händelsen utreds inte som ett terrorbrott enligt polisen.

– Vi såg en man på torget, en kniv glimtade till och viftade i luften. Jag förstod att han hade knivhuggit någon, säger Åbobon Laura Laine som bevittnade dådet till Yle.

Polisen har genomfört insatser på Salutorget och Trätorget, och den finländska säkerhetspolisen är inkopplad på fallet, rapporterar etermediebolaget.

Sju personer vårdas på Åbo universitetscentralsjukhus. Flera av dem opereras, säger sjukhusdirektören Petri Virolainen till nyhetsbyrån FNB. En person har avlidit enligt Virolainen.

Bilder tagna strax efter händelsen visar flera ambulanser och en övertäckt kropp på marken.

Även den misstänkte angriparen vårdas på sjukhus. Han sköts i benen av polisen cirka 20 minuter efter att det första larmet kommit in, berättar polisen vid en presskonferens.

Motivet till knivdådet är inte känt.

Polisen utreder om fler personer kan vara inblandade, men hittills är bara en person misstänkt. Under presskonferensen får polisen frågan om Åbo är säkert. "Ja", lyder svaret.

President Sauli Niinistö, statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och inrikesminister Paula Risikko (Saml) har diskuterat händelserna i Åbo, skriver presidentkansliet på Twitter enligt FNB. Regeringen ska sammankallas senare i dag med anledning av händelserna.

Beredskapen på Helsingfors-Vanda flygplats och på tågstationer höjdes efter dådet, rapporterar Mtv3. Köpcentrumet Hanskakvarteret tömdes och personalen i butikerna uppmanades att stanna inomhus, rapporterar Yle. (TT)