Sverige & Världen

Stormbyar in över Sverige – bussar av vägen

Väder Artikeln publicerades
Två av Skånetrafikens nya dubbeldäckade expressbussar har blåst i diket med några hundra meters mellanrum i halkan och snöfallet på E22 i höjd med Fogdarp, norr om Lund, på onsdagen.
Foto:Johan Nilsson / TT
Två av Skånetrafikens nya dubbeldäckade expressbussar har blåst i diket med några hundra meters mellanrum i halkan och snöfallet på E22 i höjd med Fogdarp, norr om Lund, på onsdagen.

Ovädret med stormbyar och snö är här – med bussar som blåst av vägen, nedfallna träd, inställda tåg och strömavbrott som följd.

Klass 2-varningar är utfärdade i norr och söder, och både Öresundsbron och Ölandsbron har begränsningar för trafiken.

Antalet klass 2-varningar har blivit fler. Varningen innebär "mycket besvärligt väder", enligt SMHI.

– Det kommer en del snö samtidigt som det blåser. Den kombinationen gör att det kan bli extra besvärligt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.

Skalans näst högsta varning finns nu också i Västernorrland, Västerbottens kustland, samt för norra Bottenhavet och norrut.

Sedan tidigare är varningen utfärdad för Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län.

– Snöfallsområdet kommer in västerifrån och fortsätter österut. Det berör Götaland, Svealand och Norrland och därför ligger många varningar i flera olika landsdelar, säger Sandra Andersson.

I Västsverige hade vindarna på onsdagseftermiddagen börjat klinga av något och varningen för Hallands län är inte längre kvar. För nordöstra Norrland gäller varningarna ända till torsdag eftermiddag.

Klass 1-varningar för allt från kuling till höga vattenstånd och snöfall är utfärdade även längs andra delar av landets kuster, men också för bland annat Dalarna, Örebro, Kronoberg, Jönköping, Värmland och Skåne.

– Det trillar in trafikolyckor med jämna mellanrum, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen region Syd.

Han har inte fått några rapporter om allvarliga personskador i samband med olyckorna. Där han befinner sig, i Malmö, har det slutat snöa.

– Å andra sidan har vi några timmar framför oss när folk är på väg hem från jobbet och trafikintensiteten blir hög.

Två dubbeldäckarbussar åkte av vägen på E22 i södergående riktning utanför Hörby. Inga personer skadades, men bussarna ska bärgas.

Blåsten har också gjort många hushåll strömlösa. Vid 16-tiden var ungefär 10 000 av de stora elbolagens kunder utan ström i Sverige, de flesta i Sydsverige.

På havet blåser det kuling på alla farvatten, och i norra Bottenhavet och norrut har det blivit en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd. Kraftiga sydvästvindar gör att vattenståndet stiger längs ostkusten från Ålands hav och norrut, enligt SMHI.

Upp till 10–15 centimeter blötsnö väntas i många områden, vilket i kombination med kraftig vind kan leda till drivbildning och problem i trafiken. Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in.

– När det blåser mycket finns det risk att träd faller över spår och kontaktledningar och därför riskerar tåg att bli stående strömlösa. Det vill man inte utsätta passagerare för, av säkerhetsskäl kör man därför inte tåg på sträckor som man vet är känsliga för starka vindar, säger Agneta Eklund vid Trafikverkets pressjour.

Hastigheten på Öresundsbron begränsas till 50 kilometer i timmen på grund av de hårda vindarna. Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron, enligt Öresundsbrokonsortiet. Och på Ölandsbron har trafiken stängs av för vindkänsliga fordon.

Vindstyrkan på Ölandsbron har mätts till 28 meter/sekund, enligt polisen.

Flera träd har blåst ner över vägar på flera håll i Västsverige, och i Flurkmark utanför Umeå har en buss kört av vägen och vält mot en åker.

– Det var tre passagerare och en chaufför i bussen, men ingen skadades och det finns ingen misstanke om brott. Jag har pratat med en polis på plats och han berättade att det blåser väldigt mycket i kombination med snö. Det är moddigt på vägen, säger Marie Andersson vid polisens ledningscentral i region Nord. (TT)