Tema

Dreja, måla, skriva – konstrundan håller liv i drömmarna

Krönika Artikeln publicerades
Dags för konstrunda 2017.
Foto:Arkiv YA
Dags för konstrunda 2017.

I år arrangeras konstrundan för 50:e året och ålderskrämporna hålls i schack, rundan är vital. Medelåldern märks inte alls. 50 sägs vara det nya 30.

Hur ska man navigera i den djungeln som är konstrundan, allt mer oöverskådlig och svåröverblickbar?

Kanske genom att slå vakt om kärnan i påskens stora konstfest, rundans själ, om man så vill. Kärnan är mötet mellan konstnärer och publik, ett möte som sker i ateljén hemma hos konstnären. Det är det unika med konstrundan, möjligheten att få komma hem till konstnärerna och besöka ateljén där verket föds.

Det är få rum som är så spännande att besöka som konstnärernas rum.

Läs mer: Allt om Konstrundan här

Det ska erkännas, allt under konstrundan ryms inte i de fina salongerna. Konstrundan är numera som ett konstens Kiviks marknad, med högt och lågt, en del fynd och en hel del tingeltangel. Vissa tycker att det är skada, jag tycker att det är en charm.

Vill man vara säker på kvalitet, borgar konstnärsföreningen Öskg för konstnärlig nivå och professionalitet, skapare av konstrundan. En lämplig utgångspunkt är Tjörnedala konsthalls samlingsutställning. Men det finns numera konstrundor i minsta by, en viss vägledning till en del av dem ger den här bilagan.

Många som rullat med lämmeltågen mellan ateljéerna drömmer säkert själva om att en dag ta steget, flytta ut på landet och skapa.

– Så ni har flyttat in i gamla smedjan? Vad ska ni göra: Dreja, måla eller skriva?

Kassörskans fråga var avväpnande. Rent av dräpande. Med ens kändes det unika inte speciellt unikt, det livsavgörande steget förutsägbart och inte alls särskilt spännande.

Läs mer: Allt om Konstrundan här

Jag hörde historien för ett tag sedan och har funderat på vad kassörskan i den lilla byn på Österlen menade. Det var nog inte hennes mening att såra. Hon ville kanske bara visa sig intresserad. Eller var hon bara trött på wannabee-konstnärer. Hennes fråga rymmer hur som helst en komisk punsch. Ingen vill vara förutsägbar.

Det är lätt att göra sig lustig över dem som när konstnärsdrömmar, se med överseende på inte alls särskilt originella kompositioner eller taffliga skrotskulpturer. Men drömmar ska vi vara rädda om. Konstrundan ger nya impulser och håller drömmarna vid liv eller väcker dem.

Välkomna till Konstrundan på Österlen påsken 2017.

Läs mer: Allt om Konstrundan här