Tema

Livets väv växer fram i vardagsrummet

Skillinge Artikeln publicerades
I sitt vardagsrum har Kattarina Yxhufvud sin ateljé med vävstol och allt garn omkring sig.
Foto:Sprisse Nilsson
I sitt vardagsrum har Kattarina Yxhufvud sin ateljé med vävstol och allt garn omkring sig.

På nätterna arbetar hon som undersköterska på äldreboendet i byn. På dagarna växer bilderna fram i textilkonstnären Kattarina Yxhufvuds vävstol.

Hon har förvandlat sitt vardagsrum till ateljé i marklägenheten i Skillinge.

Kattarina Yxhufvud säger att naturen är inspirationskällan i skapandet. Havet och skogen har hon också nära inpå knuten när hon går promenader med de två hundarna.

Även resor som till Indien har satt spår i hennes textila bilder.

Överallt i ateljén finns garner, som en palett av färger. Kattarina Yxhufvud spinner och färgar sitt garn själv, men hon använder inte växtfärger.

– Jag syntetfärgar garnet. Växtfärgade garner har inte samma ljustålighet, säger hon.

Hon färgar garnet för att inte färgerna ska vara stumma och döda.

– Det här är skräcken, säger hon och visar ett grönt garn som är ilsket grönt utan några nyanser.

För ett par år sedan flyttade hon från Bornholm till det gamla fiskeläget. Den danska ön ligger inte så långt bort och syns i klart väder från Skillinge. Där bodde och verkade Kattarina Yxhufvud i 14 år.

Bornholm är en ö som lockar många konstnärer och konsthantverkare, precis som Österlen. Men på den danska ön är dock uppdelningen mellan konstnärer som målar traditionellt och konsthantverkare enligt Kattarina Yxhufvud striktare. De är exempelvis engagerade i olika föreningar. Inom konstnärsgruppen på Österlen, Öskg, ryms en större mångfald, tycker Kattarina Yxhufvud. Hon tycker att det är bra.

Men hon säger att det finns många likheter mellan Österlen och Bornholm: landskapet, närheten till havet, byggnadstraditionen och fiskelägena. Och så lockelsen för konstnärer.

På Bornholm arrangeras också på Kristi Himmelfärdshelgen den andra upplagan av öns egen konstrunda, enligt mönster från konstrundan på Österlen.

En skilsmässa förde henne tillbaka till Sverige. Innan hon flyttade till Bornholm bodde hon i Värmland. På den tiden kunde hon leva på sin konst. Då slapp hon att dela sin tid mellan lönearbetet och skapandet. Nu har hon tvingats att börja om på nytt och bygga kontaktnät och rota sig.

Hon sitter i styrelsen för Öskg, vilket är ett sätt att knyta nya kontakter.

Kattarina Yxhufvud har en känsla av att hon arbetar med något ursprungligt, textilier. Människan har tvinnat trådar så länge som hon vandrat på jorden.

– Textilier är det första vi som nyfödda får på oss, det sista vi sveps i. Det är fascinerande, säger Kattarina Yxhufvud.

Han tecknar först sitt motiv. Sedan målar hon i akryl. Därefter får hon målningen överförd med ett lazerteknik på ett tryck i samma storlek som väven. Trycket läggs under varpen och hjälper Kattarina Yxhufvud att skapa bilden.

I ateljén hänger flera av hennes vävnader. På en vägg syns en stor väv med en kvinna som kringgärdas av två figurer. Bilden heter ”Hotet”. Ett annat motiv är en tät skog med blånande kronor.

Vi pratar om utställningen i fjor på Moderna museet i Malmö med Hannah Ryggens vävnader. Kattarina Yxhufvud tycker mycket om Ryggens vävnader, men har en annan motivvärld än Ryggens ofta politiska budskap.

– Jag är politisk i tanken, säger hon.

Framför tv:n ligger lite ospunnen ull, en karda och i vardagsrumsateljén står en liten spinnrock.

– Det är ett hobbyprojekt, att karda och spinna ull, säger hon.

Att väva är en långsam teknik. Det går inte att forcera jobbet och stressa utan allt får ta sin tid.

– Jag gillar det långsamma, kontemplativa sättet att jobba, säger Kattarina Yxhufvud.

Fakta

Kattarina Yxhufvud

Aktuell: Medlem i Öskg, nr 164. Ställer under konstrundan ut på Seymours väg 7 i Skillinge.

Kommer från Värmland. Utbildad vid Handarbetets vänners skola i Stockholm, tecknat kroki för Jacques Zadig på Forum i Malmö.

Har en lång rad utställningar bakom sig.

Mer info: www.kattarinayxhufvud.se

Visa mer...