25 nya ansikten i kommunfullmäktige

Tomelilla Artikeln publicerades
Kommunfullmäktige Tomelilla, vid ett sammanträde för tre år sen.
Foto: Ulrika Wangel
Kommunfullmäktige Tomelilla, vid ett sammanträde för tre år sen.

Nya kommunfullmäktige kommer att bestå av 26 män och 15 kvinnor. Något som innebär en förändring jämfört med förra mandatperioden då 23 var män och 18 kvinnor. Sämst i klassen gällande könsfördelning är SD vars mandat går till 9 män men endast en kvinna, toppar gör V som bara har kvinnor på sina 2 mandat.

Kanslichef Johan Linander har tittat närmare på vilka förändringar valresultatet kommer att innebära för kommunfullmäktige. Och av de 41 ordinarie ledamöterna är hela 17 nya, dock är 8 av dessa 17 tidigare ersättare. Han säger att fullmäktige, förutom de 41 ordinarie ledamöterna, med mandatfördelningen kommer att ha 26 ersättare.

– Med andra ord 9 ordinarie ledamöter som är helt nya i fullmäktige. Av de 26 ersättarna är 16 helt nya (de 10 övriga är nu ordinarie eller ersättare). Så av de 67 ledamöter och ersättare som ska inta sina platser den 15 oktober är 25 helt nya, berättar Johan Linander för YA.

Kanslichef Johan Linander.
Foto: Ulrika Wangel
Kanslichef Johan Linander.

Av de 41 ledamöterna bor 19 i Tomelilla tätort och 8 i Brösarp med omnejd. Av de övriga 14 bor 3 i Ramsåsa, 2 i vardera Smedstorp, Sälshög/Everöd, Tranås och Gärarp/Nedraby. En i vardera Tryde, Onslunda och Lunnarp.

Och åldersfördelningen bland de ordinarie är sju 40-talister, åtta 50-talister, tio 60-talister, tio 70-talister och sex 80-talister.

Det första kommunfullmäktigesammanträdet för de invalda är den 15 oktober.