Äldres måltider blir dyrare igen

Tomelilla Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Häromåret höjdes priserna för både enstaka måltider och abonnemang för Tomelillas äldre. Nu föreslås ännu en höjning. En middag som innan förra höjningen kostade 60 kronor kan snart gå på nästan 70 kronor.

Även i år kommer priset för måltider för äldre i Tomelilla kommun att höjas, enligt ett förslag från vård- och omsorgsnämnden. En middag med efterrätt som nu kostar 65 kronor föreslås till exempel höjas i pris till 69 kronor.

I slutet av 2017 föreslogs och klubbades en höjning av priserna för måltider och måltidsabonnemang för äldre i Tomelilla kommun. Motiveringen var bland annat en höjning av råvarukostnaderna.

Nu har vård- och omsorgsnämnden tagit fram ett nytt förslag till taxor för kost inom vård och omsorg – ett förslag som innebär nya höjningar av priserna för olika slags måltider och helt måltidsabonnemang.

Anledningen är att nämnden vill minska kommunens subvention av måltiderna – som för 2018 innebar att kommunen subventionerade kostnaderna för måltider med bortåt 650 000 kronor. Kommunen strävar efter självkostnadspris i den grad det går när det gäller måltiderna för äldre.

Avgiften för måltidsabonnemang föreslås höjas från dagens 3100 kronor till 3400. Den här gången föreslås även en höjning av priserna för kaffe och frukost eller kvällsmat – som har legat still i fem år. Frukost/kvällsmål föreslås höjas från 25 till 33 kronor, kaffe från 15 till 17 kronor.

Förslaget ska nu tas upp i först kommunstyrelsen och slutligen klubbas av kommunfullmäktige.

AVESTA 20131010
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
AVESTA 20131010