Andrarums IF firar 80 år

Andrarum Artikeln publicerades
Andrarums IF:s 80-årsjubileum togs upp på klubbens årsmöte i söndags.
Foto: Mark Hanlon
Andrarums IF:s 80-årsjubileum togs upp på klubbens årsmöte i söndags.

Fettisdagen i år innebar inte bara semlor, Andrarums IF firade att det gått exakt 80 år sedan föreningen bildades.

När Andrarums IF hade årsmöte i söndags handlade mycket på agendan om det faktum att klubben nu är 80 år. Och även om mycket är sig likt har föreningen också förändrats en hel del under de 80 åren.

– I början var fotbollen, friidrotten, bordtennisen och skidor stort, men idag har fotbollen nästan försvunnit likaså bordtennisen, även om vi fortfarande har kvar en del bordtennisbord, berättade ordförande Maria Mickelåker när hon inledde årsmötet i klubbstugan i Brösarp.

Ett 50-tal medlemmar var på plats under söndagen och enligt Maria Mickelåker är det alltid bra uppslutning på klubbens årsmöten.

Andrarums IF har i dagsläget drygt 300 medlemmar och när klubben bildades den 13 februari 1938 var det ett 20-tal idrottsintresserade som var på plats i nöjesparken Hagalund i Agusa. Idrottsföreningen bildades med Andrarum, Sillaröd och Järstorp som upptagningsområde och på direkten tillsattes en idrottsplatskommitté för att se till att klubbens skulle få en egen idrottsplats.

– Fram till 1947 spelade vi på fotbollsplaner kring Andrarum och kunde med inkomster från dansarrangemang köpa egen mark vid Sillaröds skola 1947 och anlägga en idrottsplats, berättar Jan Bergström.

1994 köpte klubben den nuvarande klubbstugan i Brunnsvik och efter en hel del ombyggnad har den kommit att bli en mysig träffpunkt för ungdomar och familjer.

Under årens lopp förändrades som sagt verksamheten och numera är kärnverksamheterna löpning, orientering och skidåkning. Enligt föreningen var det 1976 som Andrarums IF blev mest känd som orienteringsklubb, vilket i sin tur ledde till att ungdomarna strömmade till och medlemsantalet steg till det antal man ligger på idag.

Andrarums IF arrangerar också Gullviveloppet och flaggskeppet blev så småningom Hedjakten på Ravlundafältet följt av Sommar-tre-kvällars i orientering som växte fram till Österlens-3-kvällars.

Sommar-3-kvällars, orientering arrangerad av Andrarums IF.
Foto: Ulf Gummesson
Sommar-3-kvällars, orientering arrangerad av Andrarums IF.

– Kommande tävling hålls i år norr om Brösarps norra backar den 16 - 18 juli, berättar Jan Bergström.