Årets stipendiat nu utsedd

Tomelilla Artikeln publicerades
Berit Sahlström, textilkonstnär, sökte stipendiet efter att en god vän tipsat henne om det. Hennes kunskap, humor och värme var något som fick Tomelilla konstsamling att utse henne till årets stipendiat. I bakgrunden syns Bertil Arkrans och Annika Hjerling.
Foto:Malin Palm
Berit Sahlström, textilkonstnär, sökte stipendiet efter att en god vän tipsat henne om det. Hennes kunskap, humor och värme var något som fick Tomelilla konstsamling att utse henne till årets stipendiat. I bakgrunden syns Bertil Arkrans och Annika Hjerling.

Det blev textilkonstnär Berit Sahlström som fick årets stipendium på 50 000 kronor ur Bror Ljunggrens minnesfond.

Bror Ljunggrens minnesfond delar sedan 2014 ut ett årligt stipendium, något som finansieras genom hans dotter Inga-Britt Ljunggrens testamente. Under onsdagen var det dags årets utdelning.

För presentationen stod Sten Bjerketun och Bertil Arkrans som först berättade lite om konstsamlingens anrika historia och minnesfonden.

– Det var 2013 som Inga-Britt Ljunggren överlät hela sin kvarlåtenskap till Bror Ljunggrens minnesfond. Den uppgick till 3,5 miljoner, sa Sten Bjerketun.

När Bertil Arkrans avslöjade årets stipendiat - textilkonstnär Berit Sahlström från Malmö - var det till applåder från den lilla åhörarskaran.

– Nu har vi täckt de fyra huvuddisciplinerna, så hur vi ska göra nästa år får vi se, sa Bertil Arkrans glatt.

Det var en rörd stipendiat som tog därefter till orda:

– Tack! Jag tror att det här är lite större än jag förstod innan. Jag har faktiskt aldrig sökt ett stipendium tidigare, sa Berit Sahlström.

Berit Sahlström satsade inte fullt ut på konstnärsskapet förrän 2006 när hon var i 50-årsåldern. Istället var det i den akademiska världen Uppsala som hon verkade.

– Jag vågade nog inte riktigt tidigare. Samtidigt har det gjort att jag känner mig trygg för nu kan jag arbeta utifrån mognad.

Att besöka museer och gallerier när man är inne i en skaparprocess betyder mycket menar hon och stipendiet på 50 000 kronor ska gå till just att besöka städerna New York, Wien och Paris.

Mellan 1990-2006 var hon forskare och lärare vid Uppsala och Linköpings universitet och på Högskolan i Gävle. Innan dess hade hon tagit en fil dr i konstvetenskap, där hon framför allt har haft fokus på politiska affischer i Etiopien och Moçambique. Och Afrika spelar en stor roll för hennes konstnärsskap.

– Jag har besökt flera afrikanska länder under de senaste fyra decennierna. Det startade när jag var med i Afrikagrupperna.

Hennes konst hänger i olika offentliga miljöer men hon planerar för en mindre utställning nästa år. Hennes textiler har både färg- och formkänsla men också närvaro av historiska perspektiv.

– Jag har haft porträtt som utgångspunkt, men nu vill jag göra mina egna mönster.

Fakta:

Tomelilla konstsamling

Bildades den 16 augusti 1924 av järnhandlare Yngve Andrén, folkhögskolelärare Theodor Tufvesson samt konstnärerna Anders "Artist" Olson och Bror Ljunggren

Tomelilla konstsamling var då Sveriges första konstmuseum på landsbygden. Devisen var "Konsten åt landsbygdens folk!"

Samlingen innehåller i dag mer än 600 verk, skulptur, måleri, grafik, textil, teckningar och keramik

Visa mer...