Åtalas för djurplågeri – gav inte foder och rent vatten till nötkreatur

Tomelilla/Sjöbo Artikeln publicerades
Djur från en annan gård i Sverige.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Djur från en annan gård i Sverige.

En kvinna hemmahörande i Sjöbo åtalas för djurplågeri efter att hennes djur på en gård i Tomelilla hittats kraftigt avmagrade och vanvårdade förra våren.

Det var i slutet på mars 2017 som länsstyrelsen gjorde en djurskyddskontroll genom att en distriktsveterinär och en djurskyddsinspektör gjorde ett besök på en fastighet i Tomelilla.

På plats fanns 35 nötkreatur i lösdrift i stallhallar och 29 nötkreatur på bete med tillgång till ligghall. Veterinären och inspektören upptäckte att djuren inte fått tillräckligt med foder, inte heller fanns det tillgång på friskt vatten.

Djuren var i väldigt dåligt skick - kraftigt avmagrade - och djurägaren hade inte heller gett vissa djur den veterinärvård de behövde. Detta under en längre tid. Man anmärkte också på att stallutrymmena inte var tillräckligt rena och att en del av utrymmena var utformade så att det innebar en risk för djuren att komma till skada.

Enligt stämningsansökan är gärningen inte att bedöma som ringa då djuren har lidit av behandlingen. Djurägaren förnekar själv brott mot djurskyddslagen och hävdar att det inte handlar om djurplågeri. Istället har hon uppgett att hon har haft en del personliga problem att tampas med och att det funnits olika omständigheter som gjorde att det såg ut som det gjorde under det aktuella besöket.