Även SD tågar i Tomelilla 1 maj

Tomelilla Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

Tomelilla kommer att få två förstamajtåg i år - Socialdemokraternas traditionsenliga på förmiddagen, och ett annat på eftermiddagen - då SD Tomelilla har ansökt om tillstånd för att marschera från Folkets park till Torget, där Björn Söder ska tala.

För tio år sedan hade Socialdemokraterna i Tomelilla inte ordnat med något eget demonstrationståg till första maj. Men det blev ett tåg ändå, fast av ett slag som knappast gladde kommunens arbetarrörelse. För i stället tågade SD, då tämligen nya i Tomelillapolitiken, från Folkets park till Torget – bland annat med slagord som "Allah ska inte med".

Manifestationen iakttogs av nyfikna åskådare och en del journalister, däremot uteblev de motdemonstranter som många trott skulle komma.

Därefter har SD inte gjort något väsen av sig i samband med den traditionella arbetarhögtiden i Tomelilla. Men i år har SD Tomelilla sökt tillstånd hos polisen om "upplåtelse av offentlig plats", så som den som vill hålla en demonstration enligt lag måste göra.

Partiets anhängare ska samlas vid entrén till Folkets park på Östergatan vid 13-tiden, för att sedan marschera till Torget. Där ska det sedan hållas tal – liksom 2007 bland annat av omstridde SD-riksdagsmannen Björn Söder – samt spelas musik och serveras grillad korv.

SD lämnade in sin ansökan för flera veckor sedan och enligt Paul Lennartsson, ordförande för SD Tomelilla, är det nu klart med demonstrationstillståndet.

Han sticker inte under stol med att det faktum att det är tio år sedan förra SD-tåget i Tomelilla till viss del spelat in i beslutet att hålla ett förstamajtåg - och beslutet att utgå från utanför Folkets park.

Samtidigt hävdar han när YA frågar om det, att förstamajtåget inte är avsett som en direkt provokation av vänstersidan i politiken - men att han anser att 1 maj "är för vänsterpolitiskt".

– Jag tycker arbetarrörelsens dag är något för alla, inte bara vänstersidan. Vi ser till helheten. Utan arbetare finns inte företag, och utan företag inte arbetare, säger Paul Lennartsson.

YA frågar S-veteranen Inger Åbonde som håller i första maj-firandet i Tomelilla om hur S i Tomelilla ser på det hela:

– Vad ska man säga? Vi förstår inte varför de gör det. Det har alltid varit arbetarrörelsens dag, säger hon till YA.

Socialdemokraterna - som lämnade in sin ansökan om demonstrationstillstånd senare än SD - ska samlas i Folkets park vid 10, börja marschera vid 10.30, för att sedan ha tal och aktiviteter på Torget från 11-tiden.

På riksplanet är det inte bara SD som genom åren utnyttjat första maj för olika slags manifestationer.

I Uppsala till exempel har KD ordnat förstamajtåg, och även Piratpartiet har passat på att göra sina röster hörda under första maj. För ett antal år sedan motionerade för övrigt flera SD-riksdagsmän, däribland Mattias Karlsson, för att avskaffa 1 maj som helgdag.

Fakta

Första maj

1 maj har varit arbetarrörelsens högtidsdag sedan 1890. Den högtidlighålls bland annat till minnet av Haymarketmassakern i Chicago 1886, där en demonstration för åtta timmars arbetsdag slutade i skottlossning och en bombning som kostade både arbetare och poliser livet.

Visa mer...