Berlin tackade byn
Österlenakademin bildades för ungefär 15 år sen då det fanns planer på en gastronomiutbildning på Österlen, till vilket det krävdes disputerade akademiker. Av utbildningen blev intet – men akademin lever och frodas, med bland annat bokutgivning.
Och när akademin igår för första gången delade ut Glädjestipendiet, instiftat av Nils-Einar Regefalk som gick bort 2016, så slöts cirkeln vad gäller gastronomin, konstaterade akademins ordförande Ola Ohlsson - i och med att Daniel Berlin blir förste mottagare av stipendiet, på 10 000 kronor.
I motiveringen tog man upp att Daniel Berlin genom sin världsberömda och numera tvåstjärniga Michelinkrog satt byn på kartan:
”Genom sitt gedigna hantverk, som bygger på känsla och kompetens, har han gett gastronomin ett nytt språk som förmedlas till världen från lilla byn Skåne Tranås” lyder det bland annat i motiveringen.
Och när Daniel Berlin tackade var det för långt mer än stipendiet – han tackade hela byn för hjälp och stöd på olika sätt – till exempel med råvaror:
– Jag har blivit så väl emottagen här ända sedan dag ett, för snart tio år sedan. Jag får valnötter, jag för äpplen – tack så hemskt mycket!