Berömda äggakagan utmanar Frödinge – ska ut i butik

Brösarp Artikeln publicerades
Äggakagan på Gästis äts traditionsenligt med stekt fläsk och rårörda lingon.
Foto: Torsten Persson
Äggakagan på Gästis äts traditionsenligt med stekt fläsk och rårörda lingon.

Brösarps gästis prisbelönta äggakaga kan snart finnas ute i ICA-butikerna. På fredag 12 oktober testar man konceptet i ICA-butiken i Brösarp. ”Kan Frödinge så kan vi, det är vårt mantra”, säger Anders Cederberg till YA.

Snart är det inte bara kungen, kronprinsessan Viktoria, troligtvis de flesta i kommunen och alla genomresande som provat Brösarps kanske kändaste rätt på Brösarps Gästgifveri.

På fredag provkör man försäljning av den prisbelönta äggakagan på ”Götes Allköp”, ICA Supermarket Brösarp. Tanken är att den ska komma att säljas i alla ICA-butiker ute i landet. Och det är lite av en dröm som besannas för krögare Anders Cederberg.

– Vi har ju gått och grunnat på det här i alla år så tro sjutton att det känns roligt, säger Anders Cederberg.

Inför försäljningen har Anders Cederberg och Anders Albäck startat bolaget Brösarps Äggakaga AB.

– Den kommer att säljas fryst och portionsförpackad. Så får man tina den i mikrovågsugnen. Stekt fläsk och rårörda lingon ingår naturligtvis, säger Anders Cederberg.

Ryktet om den goda äggakagan i Brösarp har lett till att gästgiveriet 2006 fick ett oväntat besök av kungen. Han hade med sig ett sällskap på ett tjugotal personer som ville smaka den prisbelönta rätten. Även kungens dotter Kronprinsessan Viktoria bjöds på äggakaga från Brösarp när hon vandrade på Österlen i somras. Det rörde sig dock om en glutenfri variant, som ska ha blivit uppskattad.

Under fredagen blir det premiär för att sälja kakan portionsförpackad i butik.

– Det blir som en liten testballong så får vi se om den flyger, säger Anders Cederberg.

Gammalt recept

Skånsk specialitet

Receptet är lika gammalt som enkelt: 6 färska ägg, 3 dl mjöl, 6 dl mjölk, några nypor socker, en nypa salt samt smör till stekning.

Först vispas ägg och mjöl. Sedan hälles mjölken i och därefter rör man ned de sista ingredienserna. När smeten är klar så är det bara att steka försiktigt i stek- panna tills äggakagan fått fin färg på båda sidorna.

Serveras med rårörda lingon och fläsk.

Visa mer...