Bevis: Bild på Instagram räckte inte – misstänkt rånare frias

Tomelilla Artikeln publicerades
Ystads tingsrätt.
Foto: Mark Hanlon
Ystads tingsrätt.

Det var efter en fest som två killar blev rånade på tröja och halsband och kort senare hittade de den de trodde var rånaren på Instagram. Tingsrätten väljer att fria den misstänkte, då det inte går att säkerställa att det är rätt person som utfört rånet.

Bakgrunden till åtalet är att de två killarna efter en fest förra sommaren blev bestulna på tröja och halsband när de var på väg hem från en fest. På festen fanns många ungdomar både från grannkommuner och från Malmö och det dracks alkohol.

Utanför stationen i Tomelilla uppstod senare en situation där de två killarna blev omringade av två okända killar från samma fest. Den ene hade en keps på sig och sa att han blivit av med sin mobiltelefon på festen och att han fått veta att det var de aktuella killarna som tagit den.

Killen med keps sa att de skulle lämna pant som de skulle få tillbaka när de lämnat tillbaka mobilen. De fick också ett Snapchat-konto för att kunna hålla kontakten när de fått fram telefonen.

Enligt de rånade killarna var klockan då omkring halv ett på natten, och det var mörkt där de stod men stämningen ska inte ha varit hotfull. Senare upptäckte de rånade killarna att det inte gick att lägga till kontot de fått, men dagen efter såg de en kille med keps på Instagram som liknade killen som hade tagit tröja och halsband.

Den rånmisstänkte killen har i sin tur bekräftat att han var på festen, men bara i 40 minuter, och att det var mellan 25-30 ungdomar där. Varken han eller hans vänner drack alkohol och han har uppgett att han var hemma redan vid 23-tiden på kvällen.

Tingsrätten säger att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att det är rätt person de två killarna pekat ut, speciellt med tanke på omständigheterna att de känt igen en kille med en keps på en bild på sociala medier.

Även om den ynglingen befann sig på samma fest räcker det inte som bevis och med den samlade bedömningen av allt som kommit fram ogillas åtalet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.