Annons

Bland honung och bin

Det som började som en hobby har Håkan Albrektsson utvecklat till en biodling i stor skala. På egen hand sköter han 160 bisamhällen spridda över Österlen – men målet är att ha dubbelt så många.
Tomelilla • Publicerad 10 augusti 2010
Håkan Albrektsson har 160 bisamhällen utspridda från Anklam till Tunby. Ett miniatyrsamhälle finns hemma på gården i Ramsåsa. Bild: Albin Brönmark
Håkan Albrektsson har 160 bisamhällen utspridda från Anklam till Tunby. Ett miniatyrsamhälle finns hemma på gården i Ramsåsa. Bild: Albin BrönmarkFoto: 
Håkan Albrektsson sysslade med lantbruk i många år men började med biodling som hobby 2001. Nu ägnar han sig åt odlingen på heltid.
Håkan Albrektsson sysslade med lantbruk i många år men började med biodling som hobby 2001. Nu ägnar han sig åt odlingen på heltid.Foto: 
Håkan Albrektsson sköter hela produktionen själv och paketeterar honungen på sin egen gård.
Håkan Albrektsson sköter hela produktionen själv och paketeterar honungen på sin egen gård.Foto: 
När honungen ska tas fram skakas först vaxlocken som bina producerat bort.
När honungen ska tas fram skakas först vaxlocken som bina producerat bort.Foto: 
bi
biFoto: 
Håkan Albrektsson sysslade med lantbruk i många år men började med biodling som hobby 2001. Nu ägnar han sig åt odlingen på heltid.
Håkan Albrektsson sysslade med lantbruk i många år men började med biodling som hobby 2001. Nu ägnar han sig åt odlingen på heltid.Foto: 
Hittills i år har Håkan Albrektsson tagit fram två ton honung. Han räknar med ungefär det dubbla innan 2010 är slut.
Hittills i år har Håkan Albrektsson tagit fram två ton honung. Han räknar med ungefär det dubbla innan 2010 är slut.Foto: 

Biodlingen började som en fix idé, berättar Håkan Albrektsson när han tar emot YA på sin gård i Ramsåsa. Han höll egentligen på med lantbruk – "det var kor hela tiden" – men när han och frun flyttade in i sitt nuvarande hus började det klia i fingrarna.

– Så jag gick en biodlingskurs i Tomelilla, mest för att ha det som hobby. Våren 2002 fick jag de första bisamhällena men eftersom vi renoverade huset då glömdes de bort.

Annons

Då slogs han av tanken att biodlingen borde kunna göras på ett enklare sätt. Han skaffade fler samhällen för att på så sätt ha råd med att förlora fler.

– Varje vinter dör några samhällen, det är oundvikligt. I fjol försvann 40-50 av mina samhällen, i år räknar jag med att 30 kommer att dö.

I ett samhälle lever uppskattningsvis 70 000 bin. Håkan Albrektsson har nu 160 bisamhällen spridda från Anklam i Sjöbo kommun till Tunby vid Smedstorp.

Det här är första året han satsar fullt ut på sin odling.

– I den här regionen är vi runt 200 biodlare, men betydligt färre har det som yrke. För att man ska kunna överleva krävs det tålamod och ett startkapital. Man måste tro på sin sak och vara beredd på att det kan vara fattigt i början.

Sommaren är den mest intensiva perioden för en biodlare och Håkan Albrektssons schema är fullspäckat. Men han har hjälp av praktikanten Martin Svensson från Blentarp som också siktar på att bli odlare.

– Avsikten är att inom fyra år ha det som heltidssysselsättning. Jag ser ju på Håkan att det går.

– Det som lockar mig med biodling är kontakten till naturen. Det är ju vilda djur man har hand om. Och så är jag förtjust i honung.

Just nu är de båda sysselsatta med att slunga honungen, då den genomgår en process från bikupan till färdig produkt.

– Vi har slungat två ton hittills och vi har nog ungefär det dubbla kvar innan vi är färdiga, säger Håkan Albrektsson som beskriver 2010 som ett rekordår.

Annons

– Den varma sommaren har varit optimal för biodling.

Därför ser han positivt på framtiden.

– Man blir ju vassare med åren och lär sig av sina misstag. Målet är att ha runt 400 samhällen, men det är en bit kvar innan jag uppnått det.

Rebecka Sjöberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons