Blodisande samproduktion

Tomelilla Artikeln publicerades

Hammer film productions är ett legendariskt filmproduktionsbolag som bildades redan 1934 och tillhör filmregissören Tim Burtons favoriter. Med rysaren The Wake wood producerar bolaget sin första film sedan nyinspelningen av Hitchcocks en dam försvinner från 1979. Och några av skräckfilmens scener spelas just nu in i Övrabys nya filmateljé.

Det snålas inte på blodet när filmens nyckelscen spelas in denna tisdag. Efter sex veckors inspelningar i den lilla Irländska byn Pettigo så ska delar av öppningsscenen sättas under kommande dagar. Och för filmfotografen Chris Maris är det premiär att filma hemma på sin egen bakgård.

- Det känns jättekul att göra tagningarna just här, säger Chris Maris som äger Övrabys nya filmstudio tillsammans med sin fru Anna Maris.

Produktionen är ett samarbete mellan Solid entertainment, som gjorde vampyrrullen Frostbiten, och Fantastic films i Dublin med irländske David Keating i spetsen som regissör och manusförfattare.

- Jag är ett stort fan av Frostbiten och det var genom den som vi fick kontakt med varandra, säger David Keating entusiastiskt.

The Wake wood är en skrämmande story om en liten flicka som blir ihjälbiten av en hund och som föräldrarna får möjlighet att återse efter att ha flyttat till den lilla byn Wake wood.

- Det är en historia om föräldrars kärlek till sitt barn och hur den kärleken får dem att bryta regler och göra saker de inte borde, säger David Keating och tillägger att han kan relatera till storyn i egenskap av förälder. Det är första gången som nioåriga Ella Conolly jobbar som skådespelerska. Ett kallt och i det här fallet lite läbbigt jobb. Ett alltför realistiskt sår på halsen avslöjar det fruktansvärda som snart ska hända.

- Jag är rädd för hundar men det är kul att göra film, säger hon smått skakande av köld.

Själva scenen där skådishunden Nico sliter Ella i stycken spelas av begripliga skäl in med en docka. Med hjälp av falukorv och mängder av sött låtsasblod är det heller inga svårigheter att få Nico att sätta tänderna i dockan. Men i vanliga fall har han en helt annan karriär. Som polishund.

- Jag trodde inte att han skulle vara så duktig, säger ägaren Peter Mårtensson från Löddeköpinge nöjt.

Ett falskt hundhuvud gör närbildsscenen med en gallskrikande Ella riktigt obehaglig.

- Skillnaden mellan att filma skräckfilm och ett vanligt drama är att det tar längre tid, säger Chris Maris.

- För specialeffekterna måste ju vara realistiska, fortsätter han. För David Keating är det lite av en pojkdröm som går i uppfyllelse att göra genren.

- Jag bara älskar skräckfilm.

Tidigare har han regisserat ett drama tillsammans med Gabriel Byrne, med skådisar som Jared Leto och Christina Ricci

- Då hade vi horder av fans runt filminspelningen och det var inte på grund av mig, säger han menande.

Hans filmintresse föddes redan när han var en liten pojke.

- Fast först hade jag tänkt att bli skådespelare men som tur var förstod jag tidigt att det inte var min grej, säger han och skrattar.

Magnus Pålsson som är producent på svenska Solid entertainment tycker att det varit en riktigt trevlig samproduktion.

- Det är ett djäkligt bra manus som är väldigt välskrivet, säger han.


Vad kännetecknar en bra rysare?


- Storyn är a och o sedan gillar jag när man inte visar allt utan också bygger på stämning.