Byar möttes i batalj på hal is

Brösarp Artikeln publicerades
Maglehems Per Larsson får hjälp med hjälmen. ”Otroligt bra idé att köra ett derby. Kul att det händer något ute i byarna.”
Foto:Fredrik Sjöstrand
Maglehems Per Larsson får hjälp med hjälmen. ”Otroligt bra idé att köra ett derby. Kul att det händer något ute i byarna.”

Det blev en härlig folkfest när Brösarp mötte Maglehem för fjärde gången sedan den gamla traditionen väcktes till liv 2012.

Stjärnklart, vindstilla och tio minusgrader. Förutsättningarna inför ishockeyderbyt mellan Brösarp och Maglehem kunde inte vara bättre.

Brösarpsborna och Maglehemsborna slöt upp en masse. Det fanns rökmaskin och musik, grillad korv, blåbärssoppa och derbystämning.

– Om det finns någon rivalitet mellan byarna? Bara i dag, just nu. Inte annars, sa Brösarpsspelaren Mattias Liljesten som bara missat en av matcherna sedan traditionen från 60-talet gjorde omstart för några år sedan.

Maglehemsspelaren Per Larsson höll med.

– Visst finns det lite prestige i det här. Men först och främst är det ju en härlig folkfest med en fantastiskt fin inramning.

Cissi Hassel var den enda kvinnan i Brösarpslaget.

– Det här måste man bara vara med i, det är bara kul. Jag tror att det är mer allvar, mer prestige i dragkampen mellan byarna på sommaren.

Matchen slutade 25-8 till Brösarp. Peter Andersson, en av spelarna i Brösarp, hade snabbt sin analys klar.

– Vi har fått många skridskotimmar i vinter. Och vi hade förstärkt laget med en kvinna för första gången i år. Utöver det hade vi en bra mix av gammal och unga. Nu står det 2-2 i matcher sedan vi började om den här traditionen 2012. Det känns bra.

Matchens lirare blev tolvårige August Kronengen, som gjorde tre mål.

– Det var ingen annan som gjorde fler mål. Han såg lika lycklig ut som om han vunnit Stanley cup när han gjorde ärevarvet med pokalen, säger Fabian Rimfors i Brösarps IF hockeysektion.