Centern tappade mandat till SD i ovanligt Tomelillaval

Tomelilla Artikeln publicerades
Kommunstyrelseordförande Leif Sandberg (C) delade ut listor till sexklöverpolitikerna inför kommunstyrelsevalet.
Foto:Ulrika Wangel
Kommunstyrelseordförande Leif Sandberg (C) delade ut listor till sexklöverpolitikerna inför kommunstyrelsevalet.

SD vinner ett mandat, sexklövern tappar ett. Det blev resultatet när fullmäktige i Tomelilla valde ny kommunstyrelse – i en stundtals något rörig omröstning.

Från och med årsskiftet har den styrande sexklövern i Tomelilla inte längre majoritet i kommunstyrelsen med dess tretton ledamöter.

Det var vid fullmäktigemötet i måndags kväll som maktbalansen i kommunens "regering" försköts, i en omröstning som liksom motsvarande val till kommunstyrelsen förra året bjöd på en del överraskningar och oväntade turer.

Då, på senhösten i fjor, fick sexklövern sju kommunstyrelseplatser och därmed en något oväntad majoritet.

Detta efter turer som bland annat innebar att dåvarande SD-ledamöterna (numera politiska vildarna) Linus Mattisson och Jonny Wohlin föreslog varandra till en kommunstyrelsepost, och att SD begärde proportionella val.

Resultatet då blev att SD fick två kommunstyrelseplatser. Den ena gick till Jerker Ottosson som tidigt i år hoppade av SD och blev politisk vilde. Därmed har det bara funnits en ordinarie "äkta" SD-ledamot i kommunstyrelsen, Per Gustafsson.

I det förslag valberedningen hade tagit fram inför det nya valet till kommunstyrelsen i måndags föreslogs Per Gustafsson och Jerker Ottosson även i den nya kommunstyrelsen.

Men SD var inte alls på samma linje som sexklövern.

– Vi kommer att yrka på proportionella val, förklarade Per Gustafsson - och så blev det.

Och det stöd som sexklöverledaren och kommunstyrelseordföranden Leif Sandberg (C) kanske hade hoppats på från de tidigare sexklövervänliga vildarna Mattisson och Wohlin uteblev.

De två hade lämnat fullmäktigemötet i god tid före valet till kommunstyrelsen – och deras ersättare tillhör fortfarande SD.

I de proportionella valen – som genomförs med sluten omröstning, med hopvikta parti- eller samarbetslistor som varje ledamot stoppar i valurnan – blev resultatet nu att Centern får två mandat mot tidigare tre. Och sexklövern totalt har därmed sex mandat mot tidigare sju.

S- och V-blocket representeras i kommunstyrelsen liksom tidigare av fyra S-ledamöter – Vänsterns Brita Berg ingår bland ersättarna.

Och när det gäller SD- och vildesituationen har SD nu två egna mandat - samtidigt som vilden Jerker Ottosson också behåller sin kommunstyrelseplats.

Den nya mandatfördelningen innebär bland annat att Socialdemokraterna kan få ett större inflytande.

Men det är inte det som är det största problemet med den nya maktbalansen anser Leif Sandberg:

– Det sjunde mandatet sexklövern haft får man väl se litegrann som tur från förra året, som gett lugn och ro. Nu blir det ju i kommunstyrelsen på samma sätt som det redan är i kommunfullmäktige – man får inte igenom allt. Men samtidigt är det ju inte så många frågor där S och SD är överens, men inte sexklövern.

Det största problemet som Leif Sandberg ser det är istället vad han kallar en inlåsningseffekt, och att partier från olika block blir känsligare för avhopp eller förändringar:

– Det blir ju ett känsligt läge för alla de partier som inte har så många ledamöter, kommenterar Leif Sandberg (C).

Den nya kommunstyrelsen valdes på tre år, fram till och med valåret 2018.

I efterhand har man på kommunen nämligen upptäckt att det inte var lagligt att göra som politikerna valde att göra i fjor när det gällde kommunstyrelsen och vård- och omsorgsnämnden där de proportionella valen gjordes på bara ett år.

Även en annan juridisk tvistefråga dök upp under måndagens omröstning. På den lista som Jerker Ottosson och hans oberoende samverkansallians hade fanns bara ett namn - Jerker Ottosson, utan nummer framför.

S-veteranen Jan-Erik Andersson och flera andra ledamöter, även borgerliga, misstänkte först att avsaknaden av siffra skulle kunna innebära att valet var ogiltigt, och Jan-Erik Andersson uppgav efter mötet att han tänkte överklaga valresultatet.

Men på tisdagen hade Leif Sandberg låtit kanslichefen Christian Björkqvist titta på det juridiska, och utlåtandet var att det inte behövs nummer om det bara finns ett namn på listan. Och även Jan-Erik Andersson låter när YA frågor honom tveksam om ett eventuellt överklagande:

– Vi får se, det lutar kanske mer åt att det inte blir något överklagande.