Daniel Berlin prisas för sitt värdskap

Malmö/Skåne Tranås Artikeln publicerades
Tvåstjärniga mästerkocken Daniel Berlin på restaurangen i Skåne Tranås.
Foto: Moa Dahlin
Tvåstjärniga mästerkocken Daniel Berlin på restaurangen i Skåne Tranås.

Daniel Berlin och hans stjärnkrog i Skåne Tranås prisades på den skånska matgalan i Malmö på fredagen.

När det skånska gastronomipriset på fredagen delades ut kammade Daniel Berlin och hans personal hem priset för årets värdskap. Motiveringen lyder:

”Matvänner från hela världen följer numera Michelinstjärnornas gastronomiska vintergata hela vägen till Skånes Tranås. Hos Daniel Berlin bjuds en gnistrande matresa och ett bemötande som tar om hand, skämmer bort och omfamnar med skånskt värdskap när det är som allra bäst.”

I samma klass var även Talldungens värdshus i Brösarp nominerade, men fick alltså se sig slagna av en annan krog inom Tomelillas kommungräns.

Flera krogar från sydöstra Skåne var nominerade i olika klasser, men det var bara Daniel Berlin som fick hämta ut pris. Han var även nominerad i klassen årets skånska krog, ett pris som i år gick till Vollmers i Malmö.

– Att utse vinnarna av Skånska Gastronomipriset blir tuffare och roligare för varje år. Skåne har en tätposition som Sveriges gastronomiska center och utvecklingen de senaste åren har varit exceptionell. Det är fantastiskt att få vara del av en region som sjuder av passion, kunskap och matkärlek, säger Tareq Taylor, medlem i juryn för Skånska Gastronomipriset i ett pressmeddelande.

Juryns ordförande Thomas Kuuttanen och Tareq Taylor vid fredagens gala i Malmö.
Foto: Pierre Orsander
Juryns ordförande Thomas Kuuttanen och Tareq Taylor vid fredagens gala i Malmö.

Dessertmästaren Martin Morand i Sankt Olof var nominerad som årets skånska stjärna.

Till priset som årets skånska destination fanns det 30 olika kandidater att rösta på för allmänheten – många från sydöstra Skåne: Brösarps Gästis och Skånes matfestival, från Kivikstrakten både Friden, Kiviks Hotell och Vitemölla Badhotell. Hörte Brygga och Kronovalls vinslott, Mandelmanns Trädgårdar, Nordic Sea Winery, Olof Viktors gårdsbutik och Örum 119, liksom Söderberg & Sara och Villa Strandvägen i Ystad. Priset hamnade dock utanför sydöstra Skåne. Vinnare blev Vismarlövs Café & Bagarstuga vid Klågerup mellan Svedala och Staffanstorp.

2018 års jury har bestått av av kockarna Titti Qvarnström och Tareq Taylor, matkreatören Malin Broman, krögaren Nina Christensson, konditorerna Marie Skogström och Jan Hedh, samt spritproducenten Thomas Kuuttanen.